Merkez Bankaları yuandan uzaklaştı, yüksek getirili dolar alımını artırdı

Merkez Bankaları yuandan uzaklaştı, yüksek getirili dolar alımını artırdı

Resmi Para ve Finans Kurumları Forumu (OMFIF), daha fazla küresel rezerv yöneticisinin, düşük getiriler ve jeopolitik gerilimler nedeniyle Çin'in yuanına olan ilgileri azalırken, şu anda yüksek getirili olan ABD dolarında olmayı planladığını söyledi.

A+A-

Düşünce kuruluşu tarafından gerçekleştirilen ve Salı günü yayınlanan bir anketten elde edilen veriler, en azından kısa vadede, ülkelerin dolardan uzaklaşacağı eğilimini çürütürüyor.

Ankete katılan rezerv yöneticilerinin net %18'i önümüzdeki 12-24 ay içinde ABD dolarına olan yatırımlarını diğer tüm para birimlerinden daha fazla artırmayı planladıklarını söyledi. Buna gerekçe olarak doların küresel ticaretteki rolünü ve daha yüksek göreceli getiri beklentilerini gösterdiler.

Ancak rezerv yöneticileri arasında Çin'in para birimine olan talep durmuş durumda.

OMFIF Ekonomi ve Para Politikası Enstitüsü Genel Müdürü Nikhil Sanghani, Çin'in para birimine diğer adıyla atıfta bulunarak, "Bu, renminbi varlıklarını küçültmek isteyen rezerv yöneticilerinin anlamlı bir payını gördüğümüz ilk yıl" dedi.

OMFIF'in anketine katılan 73 merkez bankası rezerv yöneticisinin %12'si önümüzdeki 12-24 ay içinde yuan varlıklarını azaltmayı, %13'ü ise artırmayı planlıyor.

2023 yılında sadece %3'ü yuan varlıklarını azaltmayı planladıklarını belirtirken, katılımcıların %30'undan fazlasının Çin para birimine olan varlığını artırmayı planladıklarını söylediği 2022 veya 2021 yıllarında hiçbiri bunu yapmadı.

Sanghani, "Birçok (yönetici) piyasa şeffaflığı ve jeopolitiği bazı engeller olarak işaret etti ve en azından yakın vadede, pek azı bunun sadece bir getiri noktası olduğunu belirtti - Çin'de politika faizleri düşük ve şu anda ABD veya Avrupa devlet tahvillerinde daha yüksek getiri elde edebilirsiniz" dedi.

Ancak daha uzun vadede, rezerv yöneticilerinin Çin para birimine olan ilgisini artırmayı beklediklerini de sözlerine ekledi.

Çin'in 10 yıllık tahvil getirisi, 10 yıllık ABD Hazine bonosunun %4,5'lik getirisine kıyasla %2,3 civarında seyrediyor.
Anket ayrıca merkez bankalarının, değerli metalin bu yıl rekor seviyelere ulaşmasına yardımcı olan bir eğilim olan altına olan ilgilerinin de artırmaya devam etmeyi planladıklarını ortaya koydu.

Ankete katılanların yaklaşık %15'i bu yıl altına olan yatırımlarını artırmayı planlıyor. OMFIF'e göre bunun gerçekleşmesi halinde önümüzdeki yıllarda rezervlerin 600 milyar dolarlık kısmı daha altından oluşacak.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler