Merkez Bankası 2025'te 8 toplantı yapacak

Merkez Bankası 2025'te 8 toplantı yapacak

TCMB, 2025 Yılı Para Politikası metninde, Para Politikası Kurulu'nun gelecek yıl toplamda 8 toplantı gerçekleştireceğini duyurdu. Metinde, yıl içinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının sonlandırılmasının planlandığı vurgulandı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılına ilişkin para politikasına dair yol haritasını içeren 2025 Yılı Para Politikası metnini yayımladı.

Metinde, merkez bankalarının toplumsal refaha en büyük katkısının fiyat istikrarını sağlamak olduğu belirtilerek, TCMB’nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda, sahip olunan tüm araçların kararlılıkla kullanılmaya devam edeceği, finansal istikrarın ise fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak gözetileceği ifade edildi.

Fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması için gerekli parasal sıkılık düzeyinin, enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak şekilde korunacağına dikkat çekilen metinde, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ek makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi.

PPK’nın 2025 Yılı Toplantı Takvimi

Para Politikası Kurulu’nun (PPK), 2025 yılında önceden açıklanan takvime göre 8 toplantı gerçekleştireceği açıklandı.

Döviz Kurları Hakkında Politikalar

TCMB, 2025 yılında dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürüleceğini, döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesiyle belirleneceğini belirtti. Merkez Bankası’nın döviz kurlarının seviyesine ilişkin herhangi bir hedefi olmadığı, bu nedenle kurların yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım-satım işlemi yapılmayacağı vurgulandı. Ancak, döviz piyasasının etkin çalışmasını ve sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek için gelişmelerin ve risk faktörlerinin yakından izleneceği ifade edildi.

KKM Uygulamasının Sonlandırılması

2024 yılı sonunda Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinin 34,2 milyar dolar seviyesine gerilediği ve toplam mevduat içindeki payının %6,2’ye düştüğü belirtilen açıklamada, Türk lirası mevduat payındaki artışla birlikte 2025 yılı içinde KKM uygulamasının sonlandırılmasının planlandığı ifade edildi.

Enflasyon ve İletişim Stratejisi

Enflasyon Raporu’nun yılda dört kez yayımlanacağı, bilgilendirme toplantılarıyla kamuoyuna aktarılacağı açıklandı. Başkan ve Başkan Yardımcılarının çeşitli platformlarda yapacağı sunum ve konuşmaların, iletişim politikasının önemli bir parçası olmayı sürdüreceği vurgulandı. Ayrıca, Finansal İstikrar Raporu’nun yılda iki kez yayımlanacağı ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun kamuoyunun enflasyon verilerini daha sağlıklı yorumlamasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

Sadeleşme Adımları ve Teminat Koşulları

Para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla sadeleşme adımlarının süreceği belirtilirken, TÜFE’ye endeksli devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve kira sertifikalarının teminat iskonto oranlarının %80’den %30’a indirildiği açıklandı. İhtiyaç halinde teminat koşullarının yeniden değerlendirileceği kaydedildi.

Sonuç

Metinde, TCMB’nin şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim stratejisini sürdüreceği vurgulanırken, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için likidite koşullarının yakından takip edileceği ve gerekli durumlarda ek adımlar atılacağı ifade edildi.

İlgili Haberler