Merkez Bankası faizi artıracak mı? Bugün gündemde neler var?

Merkez Bankası faizi artıracak mı? Bugün gündemde neler var?

TCMB'nin faiz kararını açıklayacağı 23 Mayıs'ta gündemde neler var?

A+A-

İstanbul’dan günaydın, 

Global cephedeki risk iştahı seyri Nvidia rakamlarından aldığı güç ile bir süre daha devam edebileceğine dair işaretler veriyor. Öte yandan Fed’in açıkladığı tutanaklar, faiz indirimlerinde aceleci olmak istenmediğini ve uzun vadede faiz düzeyine yönelik tartışmalar yapıldığını karşımıza çıkarıyor. Her iki başlık da bizim açımızdan sürpriz değil. İkinci kısmı, yani uzun vadede faizlerin eskiye kıyasla daha yüksek bir noktada oluşabileceğine dair riskleri pandemiden bu yana paylaştığımız yıllık ve dönemsel raporlarımızda sık sık tartışmaya açmaya çalıştık.

Aynı şekilde global ekonomi açısından geçmiş yılların enflasyon ortalamalarından da yukarı yönde farklı bir noktaya evrilmiş olabileceğimizi de düşünmeye devam ediyoruz. Nette Fed’in getirebileceği huzursuzluk kısa vadede
AI çılgınlığı ile dengelenebilir. Bu sabah Amerikan doları fiyatlamaları hafif alıcılı olmakla birlikte ciddi bir baskıya işaret etmiyor ki dolar endeksi hali hazırda 105.00 bölgesinin gerisinde işlem görmekte.

Spot Asya seansında Japonya varlıklarındaki alıcılı seyir Çin’deki baskı ile karışık bir görüntüyü karşımıza çıkarırken, destek paketinin açıklandığı Güney Kore’de hisse senetleri olumlu tarafta yer almaya çalışıyor. Vadeli ABD endeksleri ise Nasdaq önderliğinde pozitifte karşımıza çıkıyor.

Bugün Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar açısından en önemli gündem maddesi TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısı olacak. Biz de Bölüm olarak piyasa konsensüsüne paralel şekilde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmesini beklemiyoruz. Ancak, son 2-3 haftada hemen hemen her sabah açmaya çalıştığımız paranteze paralel şekilde, likidite koşullarına yönelik Merkez Bankası’ndan bir dizi önlemler gelebileceği ihtimalini ciddi anlamda yüksek görüyoruz.

Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasına mevcut yönetimin ne denli önem verdiğini iyi biliyoruz ve piyasa faizlerinin politika faizinden aşağı yönde uzaklaşmasına izin vermeyeceklerine yaklaşan yaz aylarındaki baz etkisi dönemi öncesinde dikkat çekmekte fayda görüyoruz.

Son olarak, dün Merkez Bankası’nın net fonlama rakamı -516 milyar lira ile bir kez daha ciddi anlamda açık gösterdi. Böylece 1 Şubat’taki -602 milyar lira seviyesinden bu yana en yüksek rakama Salı günü olduğu üzere yeniden ulaşılmış oldu. Son 5 gündeki ortalama net fonlama rakamı -395 milyar lira, 14 günde ise -212 milyar lira seviyelerinde gerçekleşmekte. Ağırlıklı fonlama maliyetinin %50’de oluştuğu günde, TLREF %47.16 ile bir kez daha aşağıda kalırken, BIST ortalama faizi de gecelik %47.22 oldu. Stok swap rakamı 22.2 milyar dolara gerilerken, 21 Mart’taki zirvesinden bu yana toplam azalış -36.2 milyar dolar oldu.

KAYNAK: Deniz Yatırım / Sabah Stratejisi

İlgili Haberler