Merkez Bankası faizi değiştirmedi
TCMB faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,50, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 10,75'te kaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verildiği ifade edildi.
Foreks'in anketine göre, analistlerin tamamı gecelik borçlanma oranının sabit bırakılacağı görüşünü savunurken, yüzde 95'i marjinal fonlama oranının değiştirilmeyeceğini öngörmüştü. Sadece analistlerin yüzde 5'i marjinal faiz oranında 25 baz puanlık indirim kararı alınacağı tahmininde bulunmuştu.
Buna göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,50, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 olarak sabit tutuldu. Foreks'in düzenlediği ankette analistlerin tamamı faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş belirtmişlerdi.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25 olarak kaldı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.
Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Bu çerçevede Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
YORUM YAZ