Microsoft sistemleri çöktü, peki Apple'a neden bir şey olmadı?

Microsoft sistemleri çöktü, peki Apple'a neden bir şey olmadı?

Windows kullanıcıları küresel bir BT kesintisinden muzdarip olurken, Mac sahipleri bu sorundan etkilenmedi. Peki Apple bu krizden neden etkilenmedi?

A+A-

Büyük havayolları, bankalar ve perakendeciler, Microsoft'un siber güvenlik firması CrowdStrike'taki bir sorunla bağlantılı çevrimiçi hizmetleriyle ilgili sorunlar bildirmesinin ardından büyük bir kesinti sorunu yaşadı. CrowdStrike CEO'su George Kurtz'a göre, birçok işletme Cuma sabahı erken saatlerden bu yana Microsoft cihazlarındaki "mavi ölüm ekranı" nedeniyle gecikti, ancak Mac kullanıcıları için her zamanki gibi iş devam ediyor.

Wedbush Securities analisti Dan Ives, Apple'ın 2,2 milyar iOS cihazının bu siber güvenlik sorunundan muaf tutulmasının bir nedeninin "Apple ekosisteminin sağladığı avantaj" olduğunu söyledi.

CNBC'ye konuşan Ives, "Her şey Apple Park'ın dört duvarı arasında kontrol ediliyor" dedi.

Apple ve Windows farklı işletim sistemlerine sahip. iPhone'lar, Mac'ler ve diğer tüm Apple ürünleri güvenlik ve güncellemeler söz konusu olduğunda şirket tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Windows için güncellemeler daha sık yapılır ve yazılım kütüphanesi Apple'ın ekosisteminden daha geniş. Kurtz, X'te yaptığı açıklamada Linux'un da kendi işletim sistemine sahip olduğunu ve etkilenmediğini söyledi.

Ives, Microsoft'un aksine Apple'ın CrowdStrike gibi üçüncü taraflarla çalışma olasılığının daha düşük olduğunu ve bunun da onu "kurumsal alanda çok daha az açıkta" bıraktığını söyledi.

Morningstar teknoloji analisti William Kerwin, Business Insider'a verdiği demeçte, CrowdStrike Mac'lerde güvenlik sunduğu için bu tür bir kesintinin Mac kullanıcılarını etkileyebileceğini söyledi ve ekledi: "Ancak dağıtım şekli, bu müşteri tabanına taşınmadan önce durduruldu."

Büyük işletmelerin çoğu sunucularını Windows veya Linux tabanlı sistemlerle çalıştırıyor. Apple'ın kurumsal bir varlığı olsa da, şirketlerin sunucularına güç veren temel sistemler yerine şirket çalışanlarının iş görevlerini tamamlamak için kullandıkları Mac'leri ve diğer ürünleri satmakta daha başarılı oldu.

Dolayısıyla, Microsoft-CrowdStrike kesintisi gibi yaygın bir kurumsal BT sorunu yaşandığında, sistemlerini Windows üzerinde çalıştıran büyük şirketlerin temel altyapısında etki geniş çapta hissedilebilir.

Apple CrowdStrike, sorunun bir siber saldırıdan değil, hatalı bir güncellemeden kaynaklandığını söyledi. Kurtz, "Sorun tespit edildi, izole edildi ve bir düzeltme dağıtıldı. Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalına yönlendiriyoruz ve web sitemizde eksiksiz ve sürekli güncellemeler sunmaya devam edeceğiz." dedi.

İlgili Haberler