Microsoft'tan Google ve Apple'a karşı oyun hamlesi
Microsoft, mobil oyunlar için Apple ve Google uygulama mağazalarına rakip kurmayı planlıyor.
Xbox işinin başındaki isim Phil Spencer'e göre Microsoft, 75 milyar dolarlık Activision Blizzard satın almasının düzenleyiciler tarafından onaylanması halinde önümüzdeki yıl iPhone ve Android akıllı telefonlarda oyunlar için yeni bir uygulama mağazası açmaya hazırlanıyor.
Financial Times'ın haberine göre Apple ve Google'ın mobil platformlarını diğer şirketlerin sahip olduğu ve işlettiği uygulama mağazalarına açmasını gerektiren yeni kuralların, AB'nin Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Mart 2024'ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Microsoft Gaming'in CEO'su Phil Spencer, bu hafta San Francisco'da düzenlenecek yıllık Oyun Geliştiricileri Konferansı öncesinde verdiği bir röportajda, "Xbox'ı ve hem bizim hem de üçüncü taraf iş ortaklarımızın içeriklerini birilerinin oynamak isteyeceği her ekranda sunabilecek bir konumda olmak istiyoruz" dedi ve ekledi:
"Bugün bunu mobil cihazlarda yapamıyoruz ama bu cihazların açılacağı bir dünyaya doğru ilerlemek istiyoruz."
Microsoft, Xbox konsolunun sahibinin dünyanın en popüler oyun serilerinden biri olan Call of Duty'nin geliştiricisini satın almasının rekabet üzerindeki potansiyel etkisi konusunda endişelerini dile getiren ABD, Avrupa ve İngiltere'deki düzenleyici kurumlarla mücadele ediyor. PlayStation'ın üreticisi Sony anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.
Ancak Spencer anlaşmanın, Apple ve Google'ın şu anda oyun ve diğer uygulamaların dağıtımı konusunda bazı antitröst yetkililerinin "düopol" olarak adlandırdığı bir yapıya sahip olduğu, "insanların oyun oynadığı en büyük platform" olarak adlandırdığı akıllı telefonlarda rekabeti artırabileceğini savunuyor.
AB'nin Apple ve Google'ı "kapı bekçileri" olarak belirlemesi ve uygulamaların iPhone ve Android cihazlarda nasıl dağıtılacağını düzenleyen kuralları değiştirmelerini talep etmesi bekleniyor. Ancak büyük teknoloji şirketleri bu karara itiraz ederek uygulamayı önümüzdeki Mart ayındaki son tarihin ötesine erteleyebilirler.
Spencer, Microsoft'un kendi mağazasını tam olarak ne zaman açabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu kabul etmekle birlikte, Microsoft'un Xbox ve Game Pass uygulamalarını mobil cihazlarda oyun ve abonelik satacak şekilde uyarlamasının "önemsiz" olacağını söyledi. Microsoft'un mevcut mobil oyun eksikliğinin, Activision Blizzard'ın doldurmasına ihtiyaç duyduğu "kabiliyetimizdeki bariz bir boşluk" olduğunu da sözlerine ekledi.
Call of Duty Mobile, Diablo Immortal ve Candy Crush Saga gibi hit oyunların yanı sıra şu anda geliştirilmekte olan diğer oyunların, oyuncuları Apple ve Google'ın pazarlarından Xbox mobil mağazasına çekmede "kritik öneme sahip" olacağını söyledi.
Microsoft ve Apple, yazılım devinin Xbox Game Pass'in bir parçası olan bulut tabanlı oyun hizmetinin iPhone'larda nasıl çalışacağı konusunda yıllardır tartışıyor.
Microsoft, Apple'ın App Store kurallarının iPhone'da yerel olarak çalışan tek bir uygulama aracılığıyla bulut oyunları sunma kabiliyetini kısıtladığını, kullanıcıları hizmete bir web tarayıcısı aracılığıyla erişmeye zorladığını ve bunun da daha düşük performansa neden olduğunu savundu.
Apple bulut oyun uygulamalarını engellediğini reddetti, ancak App Store kuralları sağlayıcıların her oyunu App Store'da ayrı ayrı listelemesini gerektiriyor. Amazon'un Kindle e-okuyucu uygulamasındaki kısıtlamalara benzer şekilde, Apple da yerel uygulamalar içindeki bir vitrinden tek tek oyun satın alınmasına izin vermiyor.
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, Kasım ayında Mobil Ekosistem Pazar Araştırması'nın ardından Apple'ın bulut oyunları konusundaki tutumunu araştırdığını duyurdu.
Ancak CMA aynı zamanda Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamlamasının önünde de önemli bir engel olduğunu kanıtlıyor; ajans geçen ay anlaşmanın ancak gişe rekorları kıran Call of Duty serisinin bölünmesiyle çözülebilecek çok sayıda rekabet endişesi yarattığını söyledi.
Microsoft, Call of Duty'yi elden çıkarmanın, ilk kez geçen yıl Ocak ayında duyurulan anlaşmanın gerekçesini zayıflatacağını savunuyor. CMA'yı, Call of Duty'yi rakip konsollara ve Nintendo ve Nvidia ile yaptığı son anlaşmalar gibi bulut hizmetlerine lisanslama taahhütleri gibi önerilen davranışsal çözümlerin endişelerini gidereceğine ikna etmeye çalışıyor.
Görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kişiler, Brüksel'de Microsoft'un Avrupa Komisyonu'na, AB düzenleyicilerinin rekabet endişelerini yatıştırmak için yapılan bir anlaşmanın parçası olarak Activision Blizzard içeriğini rakip bulut oyun sağlayıcılarına sunmak için "bağlayıcı taahhütler" verdiğini söyledi.
Bu kişiler, verilen tavizlerin Brüksel'deki düzenleyicilerin bulut oyunlarına ilişkin soruşturmalarını daraltmak için temel kaygılarından vazgeçtiklerinin bir işareti olduğunu söyledi.