Microsoft'tan mavi ekran krizine ilişkin flaş açıklama

Microsoft'tan mavi ekran krizine ilişkin flaş açıklama

Siber güvenlik devi CrowdStrike güncellemesi dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesintiye neden oldu. Microsoft ise yaptığı açıklamada çözüm için araştırmalarının sürdüğünü paylaştı.

A+A-

NBC'nin haberine göre, siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından yapılan bir güncelleme Cuma günü büyük bir kesintiye yol açtı ve bu kesinti tüm dünyadaki işletmeleri etkiledi.

CrowdStrike, şu anda soruna neden olan güncellemeyi geri alma sürecinde olduğunu söyledi. Doğrulama, dünya çapında teknik sorunlarla ilgili yaygın raporların ardından geldi.

Microsoft, Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, ABD'deki bulut uygulamalarını etkileyen bir kesinti yaşadıktan sonra bulut hizmetlerinin büyük ölçüde geri yüklendiğini söyledi.

Bu kesintinin CrowdStrike'ın güncellemesiyle bağlantılı olup olmadığı net değil. Ancak, ayrı olarak, CrowdStrike'taki güncelleme sorunu, dizüstü bilgisayarların "ölümün mavi ekranı" olarak bilinen bir hata ekranı göstermesiyle, dünya çapında Windows sistemlerini doğrudan etkilemiş gibi görünüyor.

CrowdStrike kayıtlı bir telefon mesajında "CrowdStrike, Falcon Sensor ile ilgili Windows ana bilgisayarlarında çökme raporlarının farkındadır" dedi.

Havayolları, yayıncılar, telekom firmaları ve bankalar Cuma günü sorun bildiren birçok işletme arasındaydı, ancak her bir soruna neyin neden olduğu hemen belli değildi. Londra Borsası, RNS haber hizmetiyle ilgili teknik sorunların araştırıldığını ve CNBC'nin ana şirketi Comcast'e ait Sky News'in Cuma sabahı geçici olarak yayından kaldırıldığını söyledi.

Bu arada, dünyanın dört bir yanındaki havaalanları teknik arızaların bir sonucu olarak gecikmeler bildirdi ve bazı uçaklar yere indirildi. İspanya'nın havaalanı otoritesi AENA, yolcuları "bilgisayar sistemindeki bir olay" nedeniyle Cuma günü gecikmeler beklemeleri konusunda uyardı ve İngiltere havayolu Ryanair, üçüncü taraf bir BT kesintisinin bir sonucu olarak kesinti yaşadığını söyledi.

Yolculara planlanan kalkış saatlerinden en az üç saat önce havalimanına gelmelerini tavsiye etti. Avustralyalı telekom firması Telstra, CrowdStrike ve Microsoft'u etkileyen küresel sorunların bazı sistemlerini aksattığını söyledi. Bir şirket sözcüsü, "Sorun bazı müşterilerimiz için bazı gecikmelere neden oluyor ve onlara sabırları için teşekkür ediyoruz" dedi.

Microsoft'tan açıklama

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor." ifadesi kullanıldı.

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor.

İlgili Haberler