Mobilya sektöründe neden sürekli zam yapılıyor?
Mobilyanın önemli girdilerinden biri olan MDF ile ilgili kriz devam ediyor. Modoko Başkanı Koray Çalışkan Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada MDF üreticilerinin tekelleştiğini ve fiyatlara sürekli zam yapıldığını belirtti.
Bloomberg HT'nin haberine göre mobilya sektörünün en önemli hammaddelerinden biri olan Sunta MDF’ye yüzde 10-15 oranında zam geldi.
Modoko Başkanı Koray Çalışkan MDF üreticilerinin iç talebi azaltmak adına hammaddeye her ay zam yaptıklarını, bu zamların yıl onuna kadar devam etmesi halinde sektörün üretim kapasitesinin yüzde 35 düşeceğini ve yüzde 35’e varan şirket kapamalarının olabileceğini söyledi.
Enflasyon sepetinde ev eşyası grubu Haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla 25’lik artış kaydetmişti. Öte yandan mobilya ana hammaddelerinden çelik ve kereste de yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde yüz artmış durumda.
"MDF üreticileri tekelleşti"
Koray Çalışkan, sektörde 11-12 MDF üreticisinin tekelleştiklerini ve haksız zam yaptıklarını söyledi. Çalışkan, “Burada mobilyacılarla MDF’ciler kavga ediyor gibi bir durum ortaya koymak istemeyiz. Ama ana ürünlerimizden biri olan hammaddeye ne ulaşabiliyoruz ne de uygun fiyata bulabiliyoruz. Sektör olarak zor durumdayız. Yılsonuna kadar işten çıkarmalar bile yaşamak mümkün." açıklamalarında bulundu.
“MDF dolar bazında yıllık yüzde 40-50 arası zamlandı"
Modoko Başkanı Koray Çalışkan, iç talebin azalması için MDF üreticilerinin her ay yüzde 10-15 zam yaptığını dile getirdi. Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla dolar bazında yüzde 40 ila 60 oranında sunta-MDF’ye zam yapılmış vaziyette. Enflasyon sepetinde de yıllık oranda fiyatı en çok artan ürün mobilya oldu. Yıllık bazda bakıldığında ikinci sıradayız. İthal girdisi çok düşük olan, dünyanın ikinci büyük üreticisi olan MDF sektörü ne yazık ki iç talebe yeterli olmuyor. Aslında iç piyasaya yetecek olan MDF’yi ithal ediyorlar iç piyasaya da zam yapıyorlar.
Geçtiğimiz aylarda Çin’e sunta ve MDF gönderdiler. İç piyasada bizler çok zor durumdayız. Sunta ve MDF ihracatının acilen engellenmesi lazım. Çin’e MDF göndermek en büyük hata. Bu alanda büyük rakiplerimizden biri olan Çin’e hammadde gönderip iç piyasadaki üreticiyi mağdur etmek çok büyük adaletsizlik.
İç piyasadaki satışlar yüzde 20-25 düşmeye başladı
Mobilya sektörünün ihracatının oldukça iyi gittiğini ancak iç piyasada düşüşler yaşandığını söyleyen Çalışkan, “Sistematik bir vaziyette mobilya sektörüne bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Bu duruma Ticaret Bakanlığı'nın artık el atması gerekiyor. Mantık dışı her ay sistematik bir şekilde yüzde 10-15 zam geliyor.
MDF ve yonga levha üreticilerine 271 milyon TL'lik ceza
Bu yılın Nisan ayında mobilya üreticileri tarafından eleştirilen MDF ve yonga levha üreticilerine Rekabet Kurumu’ndan ceza gelmişti. Rekabet Kurumu aralarında anlaşmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle 11 firmaya toplam tutarı 271 milyon lira ceza verdi.