Moody's: Türkiye'de risk devam ediyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının döviz üzerindeki baskıyı hafifleteceğini ancak aşağı yönlü risklerin devam ettiğini açıkladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının döviz üzerindeki baskıyı hafifleteceğini ancak aşağı yönlü risklerin devam ettiğini açıkladı.
Faiz artırımının dövizdeki volatiliteyi, ekonomideki finansal stresi azaltıp, ödemeler dengesi krizi ihtimalini sınırlayacağına dikkat çeken Moody's, bu adımın maliyetinin ise önemli ölçüde zayıflayan büyüme görünümü olacağını belirtti.
TCMB'nin ara PPK toplantısında, artan enflasyon baskılarının önüne geçebilmek için faizlerde sert artışlara gittiğinin ifade edildiği açıklamada, bu girişimle yatırımcı güveninin güçlendirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Türkiye'nin kredi notu Moody's tarafından Mayıs 2013'te "Baa3" ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmıştı. Kurumun kredi notu görünümü de durağan seviyesinde bulunuyor.
Moody's analisti Alpona Banerji, "Daha sıkı para politikası kaçınılmaz olarak Türkiye'nin 2014 ekonomik performansındaki aşağı yönlü riskleri de arttıracaktır. 2014 için yüzde 3 olan büyüme tahminimiz belirgin parasal sıkılaştırma yapılacağı öngörüsünü içerse de, tahmin üzerindeki riskler 500 baz puanı bulan sıkılaştırma ile birlikte ağırlıklı olarak aşağı yönlü" dedi ve ekledi:
"Bu yıl için yüzde 179 seviyesinde olan dış kırılganlık göstergesi ile birlikte Türkiye önümüzdeki 18 aydaki yoğun seçim dönemi ve sıkı küresel likidite süreci ile karşı karşıya kalmaya devam edecek. Ekonomideki zayıf büyüme ve yüksek faiz oranları; Türk bankalarını da fonlama maliyetlerini artırıp büyümelerini sınırlayarak, aktif kaliteleri ve kârlılıkları üzerinde baskı yaratarak olumsuz etkileyecek."
Merkez Bankası, global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere dönük risk iştahının azalması ve içerideki siyasi gerginliğin tetiklediği kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitti. TCMB operasyonel çerçevesini sadeleştirdi ve temel fonlamanın yüzde 10'a yükseltilen haftalık repo faizinden yapılacağını açıkladı.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) düzenlediği ara toplantıda aldığı kararlar çerçevesinde gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75'ten yüzde 11.5'e, borçlanma faiz oranını yüzde 3.5'ten yüzde 8'e yükseltti.
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu Kasım 2012'de yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmiş, kredi notunun görünümünü ise "durağan" olarak belirlemişti.
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altı olan "BB+", not görünümünü ise "durağan" olarak değerlendiriyor
YORUM YAZ