Mortgage faizleri Powell'ın konuşmasıyla geriledi

Mortgage faizleri Powell'ın konuşmasıyla geriledi

Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları Mortgage Faizlerini Düşürdü

A+A-

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole toplantısında yaptığı açıklamaların mortgage faiz oranlarını %6 seviyelerine çekti.

Powell, yaptığı konuşmada, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye hazır olduğuna dair net sinyaller verdi. Wyoming, Jackson Hole'daki yıllık ekonomik sempozyumda konuşan Powell, "Faiz oranlarını düşürmenin zamanı geldi," dedi.

Powell, "Faiz indirimlerinin yönü belli ve zamanlaması ile hızı, gelen verilere, ekonomik görünüme ve risk dengesine bağlı olacak," ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul sektörü ekonomistleri, Powell’ın bu açıklamalarını, Fed'in faiz indirimine gideceği yönünde bir işaret olarak yorumladı. Piyasalarda faiz indirimleri zaten fiyatlanmış olduğundan, mortgage oranlarının bu açıklamalara hızlı bir şekilde tepki vermesi beklenmiyor.

Mortgage Bankers Association baş ekonomisti Mike Fratantoni, Powell'ın konuşmasına yönelik tepkilerin uzun vadeli Hazine tahvillerinde ve ikincil mortgage piyasası getirilerinde düşüşe yol açtığını belirterek, "Bu nedenle, mortgage oranlarının yakın vadede bir miktar daha düşük olmasını bekleyebiliriz," dedi.

Fratantoni, "Önümüzdeki 12 ay içinde mortgage oranlarının %6 seviyelerine yaklaşacağını öngörmeye devam ediyoruz," diye ekledi.

Powell’ın konuşması öncesinde, Freddie Mac’in Perşembe günü açıkladığı verilere göre, 30 yıllık mortgage faiz oranı 22 Ağustos itibariyle ortalama %6,46 olarak gerçekleşti. Bu oran, bir önceki hafta %7,23 seviyesindeydi.

Cuma günü ise, günlük bir anket yapan Mortgage News Daily, 30 yıllık mortgage faiz oranını %6,46, 15 yıllık mortgage faiz oranını ise %5,99 olarak kaydetti; her iki oran da hafif bir düşüş gösterdi.

Mortgage oranları, doğrudan Fed’in gösterge faiz oranlarından etkilenmiyor. Bunun yerine, 10 yıllık Hazine bonosu getirileri üzerinden şekilleniyor. Eğer 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi düşerse, mortgage faiz oranlarının da bu eğilimi takip etmesi muhtemel. Powell'ın açıklamaları sonrasında, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi Cuma günü hafif bir düşüş kaydetti.

 

 

İlgili Haberler