Mortgage faizleri son 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi

Mortgage faizleri son 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi

ABD'de Mortgage Faizleri 1,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

A+A-

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,29'a gerileyerek Şubat 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Bir önceki hafta bu oran yüzde 6,43 seviyesindeydi. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan verilere göre, bu düşüşle birlikte mortgage başvuruları da yüzde 1,4 oranında arttı.

Veriler, konut satın almaya yönelik başvuruların yüzde 2, yeniden finansman başvurularının ise yüzde 1 oranında artış kaydettiğini gösterdi. Ayrıca, 15 yıl vadeli mortgage faiz oranı da düşüş göstererek yüzde 5,98'den 5,71'e indi.

MBA Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, 30 yıl vadeli mortgage faiz oranlarının Şubat 2023'ten bu yana en düşük seviyeye indiğini belirtti. Kan, faizlerdeki bu düşüşün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay yapması beklenen ilk faiz indirimi, enflasyonun azalması ve iş gücü piyasasındaki yavaşlamaya bir yanıt olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Ayrıca, mortgage faizlerinin bir yıl öncesine göre neredeyse 1 puan daha düşük olduğuna dikkat çeken Kan, yeniden finansman başvurularında bir hareketlenme gözlense de birçok borçlunun yüzde 5'in altında faiz oranlarında kredi ödediğini, bu nedenle yeniden finansman potansiyelinin sınırlı kaldığını vurguladı.

İlgili Haberler