Nasdaq 2022'den bu yana en kötü gününü geçirdi

Nasdaq 2022'den bu yana en kötü gününü geçirdi

ABD'de Çin'e karşı daha fazla çip ihracatında sınırlama getirilme haberleri ve eski başkan Trump'ın Tayvan çıkışı Nasdaq'ı aşağı çekti ve 2022'den bu yana en kötü gününü yaşadı.

A+A-

S&P 500 %1,39 değer kaybederek 5.588,27 seviyesinden kapandı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq %2,77 düşüşle 17.996,92 seviyesine gerileyerek Aralık 2022'den bu yana en kötü seansını geçirdi ve 1 Temmuz'dan bu yana ilk kez 18.000 seviyesinin altında kapandı.

Ancak Dow Jones Endüstriyel Ortalaması düşüş trendini tersine çevirerek 243,60 puan ya da %0,59 artışla 41.198,08 seviyesine ulaştı. Bu da endeksi ilk kez 41.000'in üzerinde bir kapanışa taşıdı.

Wall Street'in güçlü kazanç raporunun ardından UnitedHealth'in %4,5 değer kazanması 30 hisselik endeksin yükselmesine yardımcı oldu. Bu, mavi çip endeksinin bir yıldan uzun bir süredir en iyi gününe işaret eden Salı günkü 700 puandan fazla yükselişin üzerine inşa edildi.

Öte yandan, S&P 500 ve Nasdaq, megacap teknoloji hisselerinde devam eden geri çekilme nedeniyle zayıfladı. Bu durum, teknoloji hisselerinin bu yıl yapay zeka çılgınlığının ortasında gösterdiği büyük yükselişin ardından bir dönüşe işaret ediyor.

Aslında Çarşamba günkü seans, 2001 yılından bu yana Nasdaq'ın %2,5'i aşan bir kayıp yaşadığı, Dow'un ise kazanç kaydettiği ilk seans oldu. S&P 500 içinde, bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri seansta en kötü performans gösteren iki sektör oldu.

Özellikle Meta Platformları %5,7 düşerken, büyük teknoloji şirketleri Netflix ve Microsoft %1'den fazla değer kaybetti. Apple %2,5 değer yitirdi.

Bloomberg News'in, şirketlerin Çin'e ABD yapımı teknolojiye erişim izni vermeye devam etmesi halinde Biden yönetiminin daha sert ticaret kısıtlamaları düşündüğünü bildirmesinin ardından yarı iletken hisseleri de zorda kaldı.

VanEck Semiconductor ETF (SMH) raporun ardından %7'den fazla düşerek Mart 2020'den bu yana en kötü gününü yaşadı. Nvidia ve Taiwan Semiconductor'ın ABD'de listelenen hisseleri sırasıyla %6'dan fazla ve yaklaşık %8 düştü.

Russell 2000 %1 gerileyerek beş günlük kazanç serisini sonlandırdı. Yine de, küçük sermaye odaklı endeks, piyasa rallisinin genişlemesiyle son beş işlem gününde %9'dan fazla yükseldi. Bu arada Nasdaq, teknoloji satışlarının ortasında aynı dönemde %3'ten fazla değer kaybetti.

Bu rotasyon, tüccarların faiz indirimleri konusunda daha iyimser hale gelmesiyle gerçekleşti ve bu da küçük sermayeli ve daha yüksek finansman maliyetleri olan şirketlere fayda sağlayacak. CME FedWatch aracına göre, Fed fonları vadeli işlemleri, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşürme olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.

Horizon Investments araştırma ve kantitatif stratejiler müdürü Mike Dickson, “İnsanlar kelimenin tam anlamıyla bazı mega şirketleri satıyor, biraz kar alıyor ve daha döngüsel şirketlerden bazılarını satın alıyor” dedi ve ekledi: “Bunun kazançlara kadar devam ettiğini görmek beni şaşırtmaz.”

İlgili Haberler