Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones resesyon baskısı altında nasıl açılacak?

Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones resesyon baskısı altında nasıl açılacak?

ABD ekonomisinden geçen hafta gelen veriler sonucunda ortaya çıkan resesyon korkuları Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones için bugün nasıl bir yön çizecek? 

A+A-

ABD ekonomisinden geçen hafta gelen olumsuz ekonomik veriler ve Japonya Merkez Bankası'nın 16 yıldır devam eden negatif faiz politikasına son vermesine bağlı olarak Japon ekonomisi için de benzer endişelerin hakim olması sonucunda ortaya çıkan resesyon korkuları Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones'ta bugün de kabus etkisi yaratmaya devam edecek gibi görünüyor.

ekran-goruntusu-2024-08-05-140754.png

ABD hisse senedi endeksleri vadeli piyasalarda bugün aşağı yönlü bir seyir izliyor. Teknoloji sektörü hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi, ABD'nin resesyona girmesine ilişkin korkuların küresel piyasalarda dalga dalga yayılmasıyla yaklaşık yüzde 4 düşüşle işlem görüyor. 

Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesi ve ABD Merkez Bankası'nın büyümeyi teşvik etmek için faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmesi gerektiğine dair beklentilerin artmasının ardından Asya'dan Avrupa'ya hisse senedi piyasaları darbe aldı ve tahvil getirileri düştü.

Endekslerin bu yılın başında rekor seviyelere çıkmasının ana etkenleri olan tüm megacap ve büyüme hisseleri, piyasa öncesi işlemlerde keskin bir düşüş yaşadı.

Apple Inc, Berkshire Hathaway'in iPhone üreticisindeki hisselerini neredeyse yüzde 50 oranında azaltmasının ardından yüzde 7,3 oranında değer kaybetti; bu da milyarder yatırımcı Warren Buffett'ın ABD ekonomisinin geneline veya borsanın aşırı yükselen değerlemelerine karşı temkinli olmaya başladığını gösteriyor.

Nvidia, tasarım kusurları nedeniyle yakında çıkacak olan yapay zeka çiplerinin piyasaya sürülmesinde gecikme olduğu yönündeki raporların ardından yüzde 6,8 düştü.

nvidia.png

Şu sıralarda vadeli piyasalarda Dow 613 puan veya  yüzde 1,54, S&P 500 117,5 puan veya yüzde 2,19 ve Nasdaq 100 644,75 puan veya yüzde 3,47 düşüş yaşıyor.

 

Dünyanın en büyük ekonomisindeki zayıf istihdam raporu ve daralan imalat faaliyeti, büyük teknoloji firmalarının kasvetli tahminleriyle birleşince, Nasdaq 100 ve Nasdaq Composite endekslerini geçen hafta bir düzeltmeye itti.

Veriler, yatırımcıların ABD merkez bankasının Eylül toplantısında gösterge faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesi ve yıl sonu faiz oranlarını mevcut yüzde 5,25-yüzde 5,50 seviyesinden yüzde 4-4,25 seviyesinde görmesi yönünde yüzde 91,5 olasılık belirlemelerine yol açtı. 

Wall Street'in büyük aracı kurumları 2024 Fed faiz tahminlerini de revize etti.

Lazard'ın baş piyasa stratejisti Ronald Temple, "Fed'in genişleme sürecine 50 baz puanlık bir kesinti ile başlayacağına inanmakta isteksizim, ancak önümüzdeki yedi haftalık veriler bu haftanın verileriyle tutarlı olursa Fed agresif olmalı" dedi.

Hafta boyunca çok sayıda Fed yetkilisi ekonomi ve para politikası hakkında konuşacak ve faiz indirimlerine ilişkin herhangi bir gösterge yatırımcıların yıpranmış sinirlerini yatıştırabilir.

Wall Street'in "korku göstergesi" olarak da bilinen CBOE Volatilite endeksi, geçen hafta 20 puanlık uzun vadeli ortalama seviyesini aştı ve şu anda Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 35,19 seviyesinde bulunuyor.

Kripto bağlantılı hisse senetleri, Bitcoin'in beş ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından düştü. Coinbase Global yüzde 9,9, ABD'de listelenen Bitfarms hisseleri yüzde 10,1, Microstrategy yüzde 12,8 ve Riot Platforms yüzde 9,8 düştü.

İlgili Haberler