Nasdaq ve S&P 500, keskin bir düşüş yaşadı; Dow rallisini sürdürdü

Nasdaq ve S&P 500, keskin bir düşüş yaşadı; Dow rallisini sürdürdü

ABD'de New York Borsası'nın kapanışında Dow yüzde 0,59 arttı, S&P yüzde 1,39, Russell 2000 yüzde 1,06 ve Nasdaq yüzde 2,77 düştü 

A+A-

- Çip üreticilerinin hisseleri Çin ile ticarete yönelik endişeler nedeniyle geriledi
- Dow tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu yakaladı
- Russell 2000 beş günlük galibiyet serisine son verdi 

Dow yüzde 0,59 arttı, S&P yüzde 1,39, Russell 2000 yüzde 1,06 ve Nasdaq yüzde 2,77 düştü 


S&P 500 ve Nasdaq Çarşamba günü, ABD'nin Çin ile ticari çatışmalarının potansiyel olarak artması karşısında mikroçip hisselerindeki düşüşlerin, megacap teknolojiyle ilgili hisse senetlerinin devam eden rotasyonunu şiddetlendirmesiyle düşüş yaşadı. Biden yönetiminin Çin'e karşı ciddi ticari kısıtlamalar getirmeyi düşündüğünü belirten bir rapor, mikroçip sektörü hisselerinin  yüzde 6,8 düşüş göstermesine yol açarak Philadelphia SE Semiconductor endeksinin Mart 2020'den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşaması ile sonuçlandı.


Nvidia'nın  liderliğindeki "Muhteşem 7" olarak bilinen hisse senetleri grubundaki geri çekilme, yaşarken, Apple'ın  düşüşe dönmesi, Nasdaq'ı yüzde 2,8 oranında ve  S&P 500'ü yüzde 1,4.aşağı çekti. 

Son günlere kadar diğer iki endeksin altında performans sergileyen Dow Jones Sanayi Endeksi, bu yıl mütevazı bir kazanç elde etti ve art arda üçüncü rekor kapanış zirvesine ulaştı.

Philadelphia'daki Simplify Asset Management baş stratejisti Michael Green, "(Satışlar) çip üreticilerinin hisselerindeki baskıdan kaynaklanıyor ve ilk defa bunun küçük sınırlara kadar uzandığını görüyoruz" dedi. Green, "ABD'nin (Çin'e) baskı yapmaktan giderek daha fazla söz etmesi, zaten başlamış olan gevşemeyi daha da kötüleştirdi" diye ekledi. 

Artan yatırımcı kaygısının sinyalini veren CBOE Piyasa Volatilite endeksi kısa süreliğine altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Philadelphia'daki Simplify Asset Management baş stratejisti Michael Green, "(Satışlar) çip üreticilerinin hisselerindeki baskıdan kaynaklanıyor ve ilk defa bunun küçük sınırlara kadar uzandığını görüyoruz" dedi.
Green, "ABD'nin (Çin'e) baskı yapmaktan giderek daha fazla söz etmesi, zaten başlamış olan gevşemeyi daha da kötüleştirdi" diye ekledi. 

Artan yatırımcı kaygısının sinyalini veren CBOE Piyasa Volatilite endeksi (.VIX), kısa süreliğine altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Sanayi üretimi Haziran ayında beklenenin iki katı oranında arttı.

Veriler, yumuşama işaretlerine rağmen ABD ekonomik dayanıklılığının, Fed'in ekonomiyi daralmaya sürüklemeden enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmesine yardımcı olacağını öne süren son raporlarla uyumlu bir şekilde düştü
.
Çarşamba günü Federal Reserve, ABD ekonomik faaliyetinin mayıs sonundan temmuz başına kadar ılımlı bir hızda büyüdüğünü gösteren Bej Kitap'ı yayınladı, ancak istihdam piyasasının yumuşamaya devam ettiğine dair işaretler bildirdi.

Chuck Carlson

Hammond, Indiana'daki Horizon Yatırım Hizmetleri CEO'su Chuck Carlson, "Anlatı biraz değişti" dedi. "Ekonomi yumuşak inişe doğru gidiyor gibi görünüyor ve bu nedenle ekonomik açıdan hassas hisse senetlerini satın alıabilir." ifadelerini kullandı. 

CME'nin FedWatch aracına göre finansal piyasalar, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayacağını yüzde 93,5 olasılıkla fiyatlıyor. 

Ancak bazı para politikası yapıcıları, merkez bankasının faiz indirimine yaklaştığını kabul ederken, enflasyonun sürdürülebilir bir düşüş yolunda olduğunu doğrulayan daha fazla veri görmeyi tercih ediyor.

İkinci çeyrek bilanço sezonu, Johnson & Johnson'ın güçlü ilaç satışlarının etkisiyle beklenenden daha iyi kar ve gelir açıklamasıyla ivme kazanıyor.

Dow Jones Sanayi endeksi günün sonunda 243,6 puan veya yüzde 0,59 artışla 41.198,08 puandan, S&P 500, 78,93 puan ve yüzde 1,39 kayıpla 5.588,27 puandan ve Nasdaq Bileşik Endeksi, 512,42 puan ve yüzde 2,77 düşüşle 17.996,93'e puandan günü tamamladılar. S&P 500'https://g.co/finance/.INX:INDEXSPün 11 ana sektörü arasında teknoloji ve iletişim hizmetleri en büyük yüzde düşüşlerini yaşarken, temel tüketici ürünleri kazananlara öncülük etti. .

İlgili Haberler