Nasdaq ve S&P 500 sert düştü/ Dow Jones'ta mini yükseliş

Nasdaq ve S&P 500 sert düştü/ Dow Jones'ta mini yükseliş

ABD hisse senetleri piyasalarında tarihi açıdan pek de alışılmadık bir gün sona erdi. Güne yukarı yönlü bir başlangıç yapan S&P 500 ve  Nasdaq kayıplarla kapandı. Dow Jones mini bir yükseliş yaşamayı başardı.

A+A-

ABD hisse senetleri piyasalarında tarihi açıdan pek de alışılmadık bir gün sona erdi. Güne yukarı yönlü bir başlangıç yapan S&P 500 ve  Nasdaq kayıplarla kapandı. Dow Jones mini bir yükseliş yaşamayı başardı.

ABD hisse senedi piyasalarında bu zamana kadar yükselişe öncülük etmekte olan teknoloji şirketleri ve çip üreticilerinin hisselerinde sert satışlar gelirken, küçük sermayeli şirketlerinin hisselerinin dahil olduğu Russel 2000 endeksi yüzde 3'ün üzerinde bir artış yaşadı.

Gün sonunda Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,95 oranında ve 364,04 puan düşüşle 18283,41 puandan, S&P 500 49,37 puan ve yüzde 0,88 oranında düşüşle 5584,54 puandan ve Dow Jones Sanayi Endeksi 32,39 puan ve yüzde 0,08 oranında artışla 39753,75 puandan kapandılar. 

 

Küçük şirketlerin hisselerinin dahil olduğu Russel 2000 endeksi yüzde 3,57 oranında ve 73,28 puan artışla 2125,04 puandan günü tamamladı.

 

 

Big Tech hisselerine gelen satışlar S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri  üzerinde baskı yarattı. ABD'de bugün açıklanan enflasyon verilerinin olumlu görünümün ardından son bir kaç aydır etkili olan piyasa dinamikleri farklılaşmaya başladı. Büyük teknoloji şirketleri son bir kaç aydır etkili olan alımlarla yükseliş trendine öncülük ederken, bugün düşüşe öncülük etti. Son bir kaç aydır geride kalmış olan küçük sermayeli şirketler ise bugün yükselişe geçti. 

Wall Street Perşembe günü piyasa trendlerinde çarpıcı bir değişim gördü; kazanan ve kaybeden hisse senetleri bir gün boyunca yer değiştirdi. Uzmanlara göre rallinin devam etmesi için piyasanın tam da ihtiyaç duyduğu şey bu olabilir.

Tüm yıl boyunca taban bulmakta zorlanan Russell 2000 küçük endeks endeksi Perşembe günü %3'ten fazla artış gösterdi. Aynı zamanda, "Muhteşem 7" olarak adlandırılan hisse senetlerinin tamamı düştü; buna Nvidia için yaklaşık %5'lik ve Apple için de %2'lik bir düşüş dahil, bu düşüş aynı zamanda hem S&P 500'ü hem de Nasdaq Bileşik endeksini aşağı çekti.

Bespoke Investment Group, bu tür bir bölünmenin ne kadar nadir olduğunu göstermek için sosyal medya sitesi X'te iki istatistik paylaştı.

 

Perşembe, Russell 2000'in %3'ten fazla yükseldiği ve S&P 500'ün düştüğü 1979'dan bu yana sadece ikinci gündü.
Nasdaq Composite, Russell 2000'in yüzde 4,9 oranında altında performans sergileyerek rekordaki ikinci en büyük günlük fark oldu. Diğeri ise Kasım 2020'de, Pfizer'in Kovid-19 aşı denemesinin olumlu sonuçlarını paylaşmasının hemen ardından geldi.

ED YARDENI 

Yardeni Research'ten Ed Yardeni, CNBC'nin "Kapanış Zili" programında "Bugün önemli bir gün" dedi. “Bu, yatırımcıların Muhteşem 7'den pazarın geri kalanına yönelmeye başladığı gün. Bunun S&P 500'ü aşağı çekmeye devam edeceğini düşünmüyorum - bu kadar iyi performans gösteren önde gelen hisse senetlerini oldukça yüksek tutmak için yeterli para olacağını düşünüyorum, ancak önümüzdeki dönemde daha fazla kazanç göreceğimizi düşünüyorum. S&P 493'ün yanı sıra küçük ve orta ölçekli hisse senetlerinde de" diye ekledi.

Bölünme, Perşembe günü erken saatlerde yayınlanan tüketici fiyatları endeksine ilişkin Haziran raporunun manşet enflasyonun geçen ay düştüğünü ve şu anda geçen yıla göre yaklaşık %3 arttığını göstermesinin ardından geldi. Bu durum, Fed'in Eylül ayından itibaren faiz indirimine başlayacağına dair güveni artırdı. Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta Kongre'de verdiği ifadede, merkez bankasının faiz oranlarını çok uzun süre yüksek tutmanın ekonomiye zarar verebileceğinin farkında olduğunu belirtti.

SAM STOVALL

CFRA Research'ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall, CNBC'ye şöyle konuştu: "Yatırımcılar dönüyor: Büyük ölçekli teknoloji zambakından, gayrimenkulün yanı sıra orta ve küçük ölçekli pedlere atlıyorlar." "Belki bir garanti olmasa da, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına ve bunu resesyona tepki olarak yapmayacağına dair kesinlikle bir onay bekliyorlardı."

ROSS MAYFIELD 


Baird yatırım stratejisti Ross Mayfield, CNBC'ye "Biraz güvercin bir Powell'ın arkasında olumlu bir TÜFE var" dedi. “Oranlar çok düştü ve bir çeşit rotasyon ticaretiniz var. Ancak piyasanın büyük teknolojiye bu kadar yoğunlaşmasının sorunu, rotasyon ticaretinin yüzeysel düzeyde olumsuz görünebilmesidir. Ve sanırım bugün bunun bir kısmını görüyoruz” dedi. 

 

İlgili Haberler