Nasdaq ve S&P geriledi, en sert düşüş Dow Jones'ta yaşandı

Nasdaq ve S&P geriledi, en sert düşüş Dow Jones'ta yaşandı

ABD hisse senetleri Perşembe günü düşüş yaşadı. En keskin düşüşü Dow Jones yaşarken, S&P 500 ve Nasdaq da ciddi kayıplara imza attı.

A+A-

ABD hisse senetleri Perşembe günü düşüş yaşadı ve yatırımcıların yüksek fiyatlı megacap hisselerinden uzaklaşmaya devam etmesi sonucunda ilk kazanımlarını tersine çevirdi.

Üç büyük ABD endeksi de kayıp yaşadı ve Dow Jones endeksi, art arda rekor kapanışlarının ardından en çok düşüş yaşayan  endeks oldu. 

Kaygı yüksek kalmaya devam etti. Genellikle "korku endeksi" olarak adlandırılan CBOE Piyasa Volatilite endeksi (.VIX), Mayıs başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Tim Ghriskey

New York'taki Ingalls & Snyder kıdemli portföy stratejisti Tim Ghriskey, "Dünden farklı olan şey, dün paranın diğer sektörlere gittiğini gördünüz... ama bugün oldukça geniş bir satış dalgası var" dedi.

Russell 2000 endeksi, küçük sermayeye doğru gözle görülür bir dönüşün endeksin Nisan 2020'den bu yana en güçlü beş günlük artışını yaşayarak yüzde 11,5 oranında yükselmesinin ardından dün olduğu gibi bu gün de düşüş yaşadı.

Ghriskey, "Geçtiğimiz iki hafta boyunca orta ölçekli şirketler ve küçük ölçekli şirketler de dahil olmak üzere, çok geride kalan diğer sektörlere doğru bir rotasyon gördük. Fakat bugün durum tersine dönüyor. Piyasa bir yön bulmaya çalışıyor. Yatırımcılar geri çekilip 'şimdi nakite döneceğiz, harika bir gidişat oldu' diyorlar ve siyasi açıdan ne olacağından emin değiller" dedi.

Ekonomi haberlerinde, işsizlik maaşı başvuru verileri analist tahminlerinin üzerine çıktı ve bu da işgücü piyasasının yumuşadığına dair daha fazla kanıt sağladı. ABD Merkez Bankası'na göre bu, enflasyonu sürdürülebilir bir düşüş yoluna sokmak için gerekli bir adım.

Dow Jones Sanayi endeksi 533,06 puan ve yüze 1,29 düşüşle 40.665,02 puandan, S&P 500 endeksi 43,68 puan ve yüzde 0,78 kayıpla 5.544,59 puandan ve Nasdaq Bileşik endeksi 125,70 puan ve yüzde 0,7 düşüşle 17.871,22 puandan günü tamamladılar. 

S&P 500'deki 11 ana sektör arasında en büyük yüzdesel düşüşü yaşayan sağlık sektörü  olurken, enerji (.SPNY) yeni sekme hisseleri ise kazanan tek sektör oldu.

Domino's Pizza (DPZ.N), aynı mağazadaki satışlara ilişkin çeyreklik tahminlerin gerisinde kaldıktan sonra %13,6 oranında değer kaybetti. 

Ev inşaatçısı D.R. Horton;'un karı analistlerin tahminlerini aştı ve beklenenden daha fazla yeni ev teslim ettiğini duyurdu, ancak yıllık tahminini aşağı çekti.. Hisseleri yüzde 10,1 arttı.

Warner Bros Discovery, dijital yayın ve stüdyo işlerini eski TV ağlarından ayırma planını görüştüğünün bildirilmesinin ardından yüzde 2,4 arttı.

Ancak bir başka faktör de, Biden'ın başkanlık yarışından çekilebileceğine dair artan spekülasyonların ortasında, yeniden seçilme arayışına devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliğin artması. Spartan Capital baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, MarketWatch ile yaptığı röportajda, "Bence onun ayrılacağı kaçınılmaz bir sonuç" dedi. Şansların Biden'ın hafta sonu yarıştan çıkması yönünde olduğunu söyledi.

Biden'ın kampanya çalışanları Perşembe günü başkanın yarışta kalma planını yineledi.

Bu haftanın başlarında, önde gelen ABD hisse senedi endeksleri rekor bölgelerin derinliklerine doğru ilerliyordu ve hafta sonu eski Başkan Donald Trump'a yönelik başarısız bir suikast girişiminin ardından yükselişe geçmiş gibi görünüyordu; bu girişim, onun Kasım seçimlerinde Biden'a karşı galip gelme şansını artırıyor gibi görünüyordu.

İlgili Haberler