Nasdaq'ta şu an alınabilecek en iyi üç teknoloji hissesi

Nasdaq'ta şu an alınabilecek en iyi üç teknoloji hissesi

Yapay zeka (AI), dijitalleşme ve bulut bilişim, gelecekte çalışma ve iletişim şeklimizi önemli ölçüde belirleyecek gibi görülüyor.

A+A-

Yaklaşık elli yıl içinde teknoloji, 1970'lerdeki büyük ana bilgisayarlardan 2020'lerde internet bağlantılı akıllı telefonlara kadar büyük ilerlemeler kaydetti. Bu ilerlemeler hala devam ediyor. Yapay zeka (AI), dijitalleşme ve bulut bilişim, gelecekte çalışma ve iletişim şeklimizi önemli ölçüde belirleyecek gibi görülüyor.

Uzmanlara göre tüm bunlar dikkata alındığında yatırım fikirleri arayan yatırımcılar, birçok sağlam büyüme hissesinin bulunabileceği teknoloji sektörüne odaklanmalı. Dijitalleşme geçişinden fayda sağlayan birçok şirket, ürünlerine, hizmetlerine ve çözümlerine olan talepte keskin bir artış görecek. Bu tür hisselere uzun vadeli sahip olmak, bu trendden faydalanmak ve emekliliğiniz için cazip sermaye kazançları elde etmek anlamına gelir.

İşte bu teknolojik dalgadan yararlanmak için satın alabileceğiniz en iyi üç hisse.

Microsoft

Microsoft (NASDAQ: MSFT), piyasa değeri 3 trilyon doları aşan bir teknoloji devidir. Şirket, Microsoft 365 yazılım uygulamaları paketini satar ve iş ağı sitesi LinkedIn'e sahiptir. Büyük boyutuna rağmen, işinin hala istikrarlı bir büyüme gösterdiğini öğrenmek yatırımcılar için sürpriz olabilir. 2021 mali yılından (şirketin mali yılı 30 Haziran'da sona erer) 2023 mali yılına kadar, toplam gelir 168.1 milyar dolardan 211.9 milyar dolara çıktı.

Net gelir aynı dönemde 61.3 milyar dolardan 72.4 milyar dolara yükseldi. Yazılım devi ayrıca üç mali yıl boyunca ortalama 60.2 milyar dolar serbest nakit akışı üretti. Microsoft'un temettü geçmişi de etkileyici olup, şirket 2010 mali yılından bu yana üç aylık temettüsünü sürekli artırmaktadır. En son üç aylık temettü, geçen yılki 0.68 dolardan 0.75 dolara çıktı.

Şirketin ivmesi 2025 mali yılının ilk dokuz ayına taşındı. Gelir, yıllık %16 artışla 180.4 milyar dolara yükselirken, işletme geliri yıllık %27 artışla 81.5 milyar dolara çıktı. Net gelir, yıllık %26 artışla 66.1 milyar dolara ulaştı. Microsoft, serbest nakit akışı üretme geleneğini sürdürerek dokuz ay boyunca yıllık %28 artışla 50.7 milyar dolar üretti. Redmond merkezli şirket, işini büyütmeye devam etmek için satın alımlar ve işbirlikleri gerçekleştirdi. 2019 yılında, Microsoft ve OpenAI, Microsoft Azure için bir süper bilgisayar platformu oluşturmak amacıyla bir ortaklık kurdu. 2022'de ise Microsoft, oyun segmentini büyütmek için Activision Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın aldı.

Daha yakın zamanda, şirket Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zeka şirketi G42'ye 1.5 milyar dolar yatırım yaptı. Microsoft ayrıca ServiceNow ile stratejik ortaklığını genişletmek ve üretken AI yetenekleri üzerinde çalışmak için bir anlaşma yaptığını duyurdu. Geçen ay, yazılım devi Japon elektronik şirketi Hitachi ile üretken AI kullanarak yenilikçi iş çözümleri oluşturmak için bir anlaşma yaptı. Bu iş geliştirme çabaları, Microsoft'un teknoloji dünyasında varlığını genişletmeye devam etmesini ve hakimiyetini artırmasını sağlamalıdır.

Broadcom

Broadcom (NASDAQ: AVGO), bir dizi yarı iletken, kurumsal yazılım ve güvenlik çözümleri tasarlayıp geliştiriyor. Şirket, AI talebindeki artıştan faydalanmaya hazır ve bu da çözümlerine olan iş hacmini artırmalıdır. Broadcom'un finansalları sağlam; gelir, 2021 mali yılından (Ekim ayında sona erer) 2023 mali yılına kadar 27.5 milyar dolardan 35.8 milyar dolara çıktı. Net gelir ise aynı dönemde 6.4 milyar dolardan 14.1 milyar dolara çıkarak iki katından fazla arttı. İş ayrıca 2021 mali yılında 13.3 milyar dolardan 2023 mali yılında 17.6 milyar dolara kadar istikrarlı bir şekilde artan serbest nakit akışı üretti. Şirket, yıllık hisse başına 1.84 dolar temettü ödedi ve bu, bir yıl önceki 1.64 dolardan %12 daha yüksekti.

Broadcom, 2024 mali yılının ilk yarısında daha yüksek gelir bildirmeye devam etti, ancak net gelir, daha yüksek araştırma ve geliştirme harcamaları ve yeniden yapılandırma masraflarından etkilendi. Yılın ilk yarısında gelir, yıllık %38 artışla 24.4 milyar dolara çıkarken net gelir yarıdan fazla düşerek 3.4 milyar dolara geriledi. Şirket, Kasım 2023'te yaklaşık 61 milyar dolara kurumsal yazılım şirketi VMWare'i satın aldı ve rakamlar her iki şirketin konsolide sonuçlarını yansıtıyor. Şirket, yıllık %14 artışla hisse başına 2.10 dolara ulaşan üç aylık hisse başına 0.525 dolarlık temettü ilan etti. Yönetim, geleceğe olan güvenini koruyor ve 2024 mali yılı geliri için 51 milyar dolara yakın bir gelir tahmini belirledi, bu da 2023 mali yılına göre %43 daha yüksek. Üretken AI'nın ve kurumsal çözümler ile daha karmaşık yarı iletkenlere olan ihtiyacın yaygınlaşmasıyla, Broadcom önümüzdeki yıllarda fayda sağlamaya iyi bir şekilde hazırlanmış durumda.

Applied Materials

Applied Materials (NASDAQ: AMAT), akıllı telefonlar, televizyonlar ve düz panel ekranlar için mikroçipler üretmek için kullanılan gofret üretim ekipmanları ve yazılım sağlıyor. Şirket, ekipmanında sürekli iyileştirmeler yaparak daha verimli bilgisayar işlemlerine olanak tanıdığı için daha karmaşık yarı iletken çipler trendini yakalamaya hazır. Applied Materials'ın finansal verileri yıllar içinde sağlam kalmış ve ekipmanlarına olan talep arttıkça iyileşmeye devam etmekte. Gelir, 2021 mali yılından (31 Ekim'de sona erer) 2023 mali yılına kadar 23.1 milyar dolardan 26.5 milyar dolara çıktı. Net gelir aynı dönemde 5.9 milyar dolardan 6.9 milyar dolara yükseldi ve iş ayrıca tüm üç yıl boyunca pozitif serbest nakit akışı üretti. Applied Materials, 2017 mali yılından bu yana üç aylık temettüsünü etkileyici bir hızla artırdı ve 2023 ve 2024 mali yıllarında sırasıyla %23 ve %25 yıllık artışla hisse başına 0.32 dolardan 0.40 dolara çıkardı.

Applied Materials, 2024 mali yılının ilk yarısında güçlü bir kazanç seti yayınlamaya devam etti. Gelir, yıllık bazda 13.3 milyar dolarda sabit kalırken, net gelir yıllık %14 artışla 3.7 milyar dolara yükseldi. Şirket, 2024 mali yılının ilk yarısı için pozitif serbest nakit akışı üretmeye devam etti ve yönetim, üçüncü çeyrek için güçlü bir gelir tahmini verdi. Şirket, analistlerin 6.58 milyar dolarlık tahminlerinin üzerinde, yaklaşık 6.65 milyar dolar gelir bekliyor. Düzeltilmiş hisse başına net kar, analistlerin 1.98 dolarlık tahminlerinin üst sınırında, 1.83 ile 2.19 dolar arasında olacağı öngörülüyor. İşin performansını ileriye taşıyabilecek katalizörler gören yönetim, daha fazlasının geleceğini düşünüyor. Yarı iletken cihaz pazarı, 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık %15 büyüdü ve bulut hizmeti sağlayıcıları iddialı sermaye harcama planlarını açıkladı. Şirket ayrıca, önümüzdeki yıllarda Singapur'daki üretim kapasitesini, işgücünü ve araştırma faaliyetlerini ikiye katlama niyetini duyurdu. Applied Materials ayrıca, yenilikçi araştırmaların ön saflarında yer almasını sağlayan çip kablolama yeniliklerini duyurdu. Şirket, 2 nanometre çipin daha verimli üretimini sağlamak için yüksek hacimli üretimde rutenyum kullanan ilk şirket olacak ve yeni geliştirilmiş dielektrik malzeme Black Diamond, 3D yığınlama için çipleri güçlendirmeye yardımcı oluyor ve önde gelen mantık ve dinamik RAM çip üreticileri tarafından benimseniyor. Sağlıklı sektör rüzgarları ve teknolojik avantajını geliştirmek için araştırmalara odaklanmasıyla, Applied Materials, birçok yıl boyunca sağlıklı büyüme sağlayabilecek bir hisse senedi olarak öne çıkıyor.

İlgili Haberler