NATO'dan Rusya'ya ültimatom

NATO'dan Rusya'ya ültimatom

NATO zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiride, Rusya Devlet Başkanı Putin'e sert uyarıda bulunuldu.

A+A-

Dünyanın gözü ve kulağı bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ndeydi.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

NATO'nun bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi.

Bildiride şunlar denildi:

"Çin, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna'aki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020'ye kadar görevde kalacak. Ukrayna'ya saldırılardan Belarus'u sorumlu tutuyoruz."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, zirve sonrası açıklamalarda bulundu:

"Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bize teşekkür eetti. Bugün NATO liderleri daha fazla destek konusunda uzlaştı. 4 NATO ülkesinin lideri Ukrayna'ya desteğimizi onayladı. Baltık denizinden Karadeniz'e kadar desteğimizi artıracağız. Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. NATO liderleri caydırıcılığı artırmak için anlaştı. Doğu kanadında daha fazla askerimiz olacak. Denizaltı ve hava filomuzu güçlendireceğiz. Savaş gemileri kalıcı olarak görev olacak. Bunların detaylarına Haziran ayında Madrid'de gerçekleştirilecek olacak zirvemizde karar vereceğiz.

Ukrayna'ya tanksavar ve drone yardımında bulunacağız. Daha fazla insani ve finansal yardım gerçekleştirilecek. Bu konuda müttefikler Rus tehditi ve baskısı karşısında  Bosna Hersek gibi ülkelere yardım etmek için anlaştık.

Aynı zamanda Pekin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin'in Rusya'da barışçıl bir çözüm için nüfuzunu kullanmasını önerdik.

Belarus'u da aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sorumlu tuttuk.

Sonuç olarak, NATO savunma konusunda yatırımlarını artırmasında anlaştı. Avrupa ve Kuzey Amerika birlikte durmaya devam edecektir.

Tabi ki bugün şu kadarını söyleyebilirim. İnandırıcı ve kredi raporlar aldık. Sivillere karşı askeri güç kullanılması bizim için endişe kaynağı.

NATO müttefikleri tabiki enerji konusunda da işbirliği yapıyor. Arz güvenliğinin sağlanması ve Rusya’dan enerji alımının azaltılmasının konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Burada Çin’e verdiğimiz mesaj çok önemli. Rusya’ya ekonomik ve askeri destek vermemeliler.

Biçok farklı konuyu görüştük. Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek. Bu çatışmanın Ukrayna sınırlarını aşarak NATO ve Rusya arasında bir savaşa dönüşmemesi gerekiyor. Bu topyekün Rusya ile bir savaşa girmek anlamına gelecektir.

Tabi ki endişeliyiz. Çünkü buradaki retoriği duyuyoruz. Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik ve kimyasal bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığına dair haber alıyoruz. Böyle silahların kullanılmasının derin çaplı sonuçları olacaktır. Bu hem Ukrayna halkını etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit eden bir duruma dönüşecektir.

Geçmişte Rusya’nın Suriye’de Esad rejimine kimyasal silah kullanması konusunda yardım ettiğini biliyoruz. Bu konuda Ukrayna'ya yardım edeceğiz. "

Dünya liderlerinin zirve  mesajları ise şu şekilde;

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şunları söyledi :

"Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler