Netaş siber güvenliğe odaklanıyor
"Bilgiyi sakladığınız kasanın anahtarını kime vereceğiniz önemli” diyen Netaş siber güvenlik çözümleri geliştiriyor.
Bünyesinde 750 Ar-Ge elemanı çalışan Netaş, Türkiye’nin siber güvenliğini güçlendirmek için yeni yazılımlar geliştirdi. Nova markası altında geliştirilen bu yeni ürünlerin birkaç şirkette denenmesine başlandığını belirten CEO Müjdat Altay, ürünlerin ticarileşmesinin 4’üncü çeyreği bulacağını açıkladı.
Bedava aplikasyonlar veri güvenliğini riske atıyor
Türkiye siber güvenlik tehditleri açısından dünyada en korumasız ülkelerden biri. Bunu net bir biçimde gösteren ilk veri, Türkiye’nin siber ataklara en çok maruz kalan 9’uncu ülke olması. Bunun yanı sıra Türkiye en çok saldırı yapılan 3’üncü ülke. Burada hackerların Türkiye’deki saldırıya açık bilgisayarları, başka bilgisayarlara girebilmek için kullandığı vurgulanıyor.
Türkiye’deki bilgisayarların yüzde 47’si bir şekilde saldırıya uğramış durumda. Böyle büyük bir açık varken Türkiye’de siber güvenlik pazarının yüzde 97’si yabancı şirketlerin elinde. Bunu gören Netaş, bu alanda çalışmalara başladı ve sonunda yazılımları deneme aşamasına getirdi. Önceki akşam bir toplantıda bu süreci basın mensupları ile paylaşan Müjdat Altay, siber güvenlikte yerliliğin altını çizerek, “Artık en değerli varlık bilgi. Bilgiyi sakladığınız kasanın anahtarını kime vereceğiniz önemli” ifadesini kullandı. Bugün internetteki verilerin yüzde 60’ı, kullanıcıların kendilerinin ürettiği veriler. Bu verilerin güvenliği için de çok farklı güvenlik önlemleri var. Siber güvenlikte farklı duvarlar olduğunu, ilk yüksek duvarların ardında birçok duvarla saldırıların engellendiğini anlatan Altay, Netaş olarak büyük surlara değil, henüz çok az şirketin odaklandığı diğer engellere yönelik çalıştıklarını anlattı. Netaş’ın en önemli odaklarından biri Türkiye’de hızla gelişen mobil sektörüne yönelik siber güvenlik olmuş. “Dünyada çok az şirketin yaptığı alanlarda ürünler geliştirdik. Ses duvarları ve aplikasyonların güvenliği... Türkiye’de çok sayıda bedava aplikasyon indiriliyor ancak bu, verilerin risk güvenliğini tehlikeye atıyor” diyen Müjdat Altay, yazılımlarının sürekli analizler yaparak bilgisayar ve ses sistemlerinde herhangi bir saldırıyı fark ederek engellediğini anlattı.
Pazar 300 milyon dolara çıkacak, kamu alımı olmalı
Müjdat Altay’ın paylaştığı bilgilere göre farkındalığın artmasıyla Türkiye’de kurumsal siber güvenlik harcamaları artıyor. Pazar 2014'te 250 milyon dolar büyüklüğündeydi, bu yıl ise 300 milyon dolara ulaşacağı hesaplanıyor. “Milli ürünler olmadan kritik altyapıların güvenliğini sağlamak ve siber evrende güvenlik kalmak mümkün değil” diyen Müjdat Altay, yeni ürünlerinin yüzde 3 olan pazardaki yerlilik oranını artıracağını belirtti. Kamuda yerli ürüne öncelik tanınmasına dair kararların hatırlatılması üzerine Altay, “Şimdiye kadar ciddi bir yerli üretim yoktu, artık var. Kamunun alımı olmalı” yanıtı verdi.
YORUM YAZ