Netflix hisseleri iyi bilançoya rağmen neden düştü, işte perde arkası

Netflix hisseleri iyi bilançoya rağmen neden düştü, işte perde arkası

Netflix Hisseleri Güçlü Kazanç Raporuna Rağmen Düşüşte: İşte Nedeni

A+A-

Netflix hisseleri, şirketin Haziran çeyreği için beklenenden daha iyi kazançlar açıklamasına rağmen, Cuma günü beklenmedik düşüş yaşadı.

Netflix, Bridgerton, Baby Reindeer ve The Gentlemen gibi popüler dizilerine abone olanlarda beklenenden daha iyi bir artış sayesinde, hisse senedinin fiyatını haklı çıkaracak bir büyüme sağladı.

Ancak analistlere göre Netflix, beklentilerin üst sınırına ulaştığı için bu beklentileri aşamadı. Hisseler, piyasa öncesi işlemlerde %1,6 düşerek 632,96 dolardan işlem gördü. 

fg.jpg

Akış televizyonu, geleneksel “doğrusal” kanallardan izleyicileri çekiyor ve en son Nielsen verilerine göre, Netflix ve Alphabet’in YouTube'u ABD ekran süresinin sırasıyla %8,4 ve %9,9’unu alarak diğer yayıncıların çok ilerisinde bir durumda.

Haziran sonuçları, Netflix'in bir işletme olarak kazançlarını artırdığı ve faaliyet kar marjını genişlettiği bir kazanma serisini sürdürdüğünü gösterdi. Hisseler bu yıl %32 arttı. Bu, S&P 500'ün %16'lık artışının iki katı. Wall Street'in bu yılki kazançlar için konsensüs tahmininin 35 katı gibi yüksek bir değerde olmasına rağmen, hisse senedine yönelik "Al" tavsiyeleri, Tut tavsiyelerinden iki kat fazla.

Netflix hisseleri Nisan ayında, şirketin 2025’te çeyreklik abone sayısını bildirmeyi durduracağını açıklamasıyla düşmüştü. Bazı yatırımcılar, bu durumu abone büyümesinin sona erdiğine dair bir işaret olarak algıladı. 

Çeyrek boyunca abone sayısı %16 artarak 8 milyon yeni abone ile 277,7 milyon küresel üyeliğe ulaştı. Bu, Mart verilerine göre biraz daha yavaş olsa da, Wall Street’in Haziran tahmini olan 4,5 milyon yeni aboneyi aştı.

Guggenheim Securities tarafından Çarşamba günü bildirilen bir satın alma anketi, para yöneticilerinin çeyrekte 8 milyon net yeni abone beklediğini ve Netflix'in bunu sağladığını gösterdi.

Şirket, Asya Pasifik bölgesindeki abone büyümesi hızlanarak doların güçlü olmasına rağmen oradaki geliri artırdı. 
Toplamda, Netflix geliri çeyrekte %17 artarak 9,56 milyar dolara ulaştı. Çeyrek karı ise 2,15 milyar dolar veya hisse başına 4,88 dolar oldu. FactSet’in aracı kurum konsensüsü, %16 gelir artışı ve hisse başına 4,74 dolar kar düzeyindeydi.

Netflix üçüncü çeyrek gelirinin %13,9 artarak 9,7 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu, Haziran çeyrek büyümesinden daha yavaş olacak ve Wall Street’in mevcut tahminlerindeki 9,8 milyar doların biraz altında. Ancak Eylül kazançları için öneriler hisse başına 5,10 dolar ve bu, konsensüs tahmini olan 4,74 doların oldukça üzerinde. Şirket, 2024 yılı gelir büyüme tahminini ise %14'ten %14,5'e çıkardı.

Finans başkanı Spencer Neumann, şirketin her yıl sağlıklı gelir büyümesi ve daha geniş faaliyet kar marjları sağlamaya kararlı olduğunu söyledi. Haziran’daki %27,2’lik faaliyet marjı, geçen yılın aynı çeyreğinin %22,4’lük marjının beş puan üzerindeydi. Şirket, Eylül ayında bu marjın %28,1'e genişleyeceğini tahmin ediyor.

Geçen hafta yayımlanan bir notta, Wedbush analisti Alicia Reese, Netflix'in düşük kar modelinden düşük büyüme modelinden; yüksek büyüme ile yüksek kar modeline geçiş yaptığını söyledi. Ancak ne o ne de analist konsensüsü, yakın zamanda yavaş büyüme beklemiyor. Reese, faaliyet marjının önümüzdeki yıllarda %30’un üzerine çıkacağını düşünüyor.
Gelir ve karı artırmak için Netflix, oyunlar ve emekli futbolcu Tom Brady'nin yakın zamanda yapılan komedi programı gibi canlı etkinlikler sunuyor ve Noel'de iki NFL maçı yayınlayacak.

ABD'de aylık 6,99 dolara reklam destekli abonelik planı, şirketin temel abonelik planının yerini almak üzere 18 ay önce başlatılan bir başka girişim. İkinci çeyrek itibarıyla, bu plan kayıtların %45’inden fazlasını oluşturuyor.

Eş CEO Greg Peters, kazanç tartışması sırasında YouTube ve Netflix'in tüketiciler için farklı ihtiyaçları karşıladığını söyledi. İkisi arasında, yalnızca Netflix geleneksel bir Hollywood stüdyosu gibi pahalı filmler ve TV dizileri üretiyor. Bu arada, Disney ve Warner Bros. Discovery gibi yapım odaklı yayın hizmetleri, Nielsen'in Haziran verilerine göre, TV ekran süresinin %1 ila %3'ünü alarak Netflix'in gerisinde kalıyor.

İlgili Haberler