Nasdaq ve New York borsasında bölünme ile coşacak üç hisse

Nasdaq ve New York borsasında bölünme ile coşacak üç hisse

Hisse bölünmesi gerçekleştiren şirketler de Wall Street'te yatırımcıların ilgisini çeken bir diğer trend haline geldi

A+A-

New York borsasındaki inanılmaz performansları ile yapay zeka (AI) şirketlerinin haberleri bir yılı aşkın süredir manşetleri domine etse de, hisse bölünmesi gerçekleştiren şirketler de Wall Street'te yatırımcıların ilgisini çeken bir diğer trend haline geldi.

Hisse bölünmesi, halka açık bir şirketin, sermaye artışı ile birmlikte hisse fiyatını ve dolaşımdaki hisse sayısını aynı oranda değiştirebilmesine olanak tanıyan bir eylem. Bu, şirketin piyasa değeri veya operasyonel performansı üzerinde hiçbir etkisi olmadığı için aslında yüzeysel.

New York borsasında hisse bölünmeleri ileriye dönük ve tersine olmak üzere iki şekilde gerçekleşiyor. Tersine hisse bölünmesi, genellikle büyük bir borsa listesinde kalabilmek için bir şirketin hisse fiyatını artırır. İleriye dönük hisse bölünmesi ise bir şirketin hisse fiyatını düşürerek, günlük yatırımcılar ve/veya hisse alımına erişimi olmayan çalışanlar için daha uygun hale getirir.
Çoğu yatırımcı, operasyonel güç pozisyonundan yapılan ileriye dönük bölünmelere odaklanır.

Hisse Bölünmesi Coşkusu Tam Gaz Devam Ediyor

2024 yılının başından bu yana, bir düzine yüksek profilli şirket hisse bölünmesi duyurdu ve/veya tamamladı:

- Walmart (NYSE: WMT), 23 Şubat'ta iş günü sonunda 3'e 1 hisse bölünmesi gerçekleştirdi.
- Nvidia (NASDAQ: NVDA), 7 Haziran'da piyasa kapanışının ardından 10'a 1'lik en büyük hisse bölünmesini gerçekleştirdi.
- Amphenol (NYSE: APH), 11 Haziran'da 2'ye 1 ileriye dönük bölünmeyi tamamladı.
- Chipotle Mexican Grill (NYSE: CMG), 25 Haziran'da 50'ye 1 tarihi bölünmeyi gerçekleştirdi.
- Mitsui (OTC: MITSY) (OTC: MITSF), 1 Temmuz'da 2'ye 1 hisse bölünmesini uyguladı.
- Williams-Sonoma (NYSE: WSM), 8 Temmuz'da 2'ye 1 hisse bölünmesini tamamladı.
- Broadcom (NASDAQ: AVGO), 12 Temmuz'da iş günü sonunda ilk kez 10'a 1 hisse bölünmesi gerçekleştirdi.
- MicroStrategy (NASDAQ: MSTR), 7 Ağustos'ta iş günü sonunda 10'a 1 ileriye dönük bölünmeyi tamamlamayı planlıyor.
- Cintas (NASDAQ: CTAS), 11 Eylül'de 4'e 1 hisse bölünmesi gerçekleştirecek.
- Sirius XM Holdings (NASDAQ: SIRI), Liberty Media'nın Sirius XM izleme hissesi Liberty SiriusXM Group ile birleşmesinin ardından üçüncü çeyrekte 1'e 10 tersine hisse bölünmesini tamamlamayı planlıyor.
- Lam Research (NASDAQ: LRCX), 2 Ekim'de piyasa kapanışının ardından 10'a 1 hisse bölünmesini onayladı.
- Sony Group'un (NYSE: SONY) Amerikan depo sertifikaları (ADRs), 8 Ekim'de 5'e 1 bölünme geçirecek.

Ancak, tüm hisse bölünmeleri aynı eşit sonuçları yaratmıyor. Bu 12 şirketin hepsi yatırımcı ilgisini bir şekilde çekse de, değer önerileri büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

Örneğin, Nvidia, 2023 başından bu yana Wall Street'in en iyi performans gösteren büyük hacimli hissesi oldu. Şirketin H100 grafik işleme birimi (GPU), AI hızlandırmalı veri merkezleri çalıştıran işletmeler için hızla tercih edilen çip haline geldi. Sonuç olarak, Nvidia'nın piyasa değeri 2.5 trilyon dolardan fazla arttı!

Nvidia'nın satışları ve kârları artmış olsa da, hisse senedi pek de ucuz sayılmaz. Wall Street'in şirkete yönelik agresif büyüme tahminlerine göre, ileriye dönük yıllık kazancın yaklaşık 32 katı değerinde. Bu aşırı bir değerleme olmasa da, Nvidia'yı şu anda en pahalı hisse bölünmesi hisselerinden biri yapıyor.

Eğer iyi bir fırsat arıyorsanız, işte Wall Street'in en ucuz üç hisse bölünmesi gerçekleştiren şirketi.
 

Sirius XM Holdings: İleriye dönük fiyat-kazanç oranı 10.6

Hisse bölünmesi hisseleri arasında muazzam fırsatlar söz konusu olduğunda, uydu radyosu işletmecisi Sirius XM başı çekiyor. Şirketin hisseleri, 2025'te tahmin edilen hisse başına kazancın (EPS) 11 katından daha az bir değere sahip.

Sirius XM'in en iyi yanı, gelir yapısı olabilir. Çoğu karasal ve çevrimiçi radyo operatörü gelirlerinin büyük kısmını reklamlardan elde ediyorr. Bu, ABD ekonomisinin genişleme dönemlerinde harika bir strateji olsa da, işletmeler ekonomik durgunluklar ve resesyonlar sırasında pazarlama bütçelerini kısarken sorun olabilir.

Sirius XM, Mart'ta sona eren çeyrekte satışlarının yaklaşık %19'unu reklamlardan (2019 başında satın aldığı Pandora aracılığıyla) elde etmiş olsa da, gelirlerinin aslan payını (%78'e yakın) aboneliklerden elde ediyor. Şirketin abonelerinin resesyonlar sırasında hizmetlerini iptal etme olasılığı, işletmelerin reklam harcamalarını kısması ihtimalinden daha düşük. İşte tam olarak bu durum, Sirius XM'in operasyonel nakit akışını neredeyse diğer radyo operatöründen daha öngörülebilir ve şeffaf hale getiriyor.

Buna ek olarak, Sirius XM lisanslı tek uydu radyo operatörü durumunda. Geleneksel radyo operatörlerinden dinleyici rekabetiyle karşı karşıya olsa da, tek lisanslı uydu radyo sağlayıcısı olmak, üstün abonelik fiyatlama gücü sağlıyor.

Sirius XM Holdings, büyüme hızıyla yatırımcıları şaşırtmayacak, ancak nakit akışı istikrarı ve %3 temettü getirisi, 10.6 ileriye dönük fiyat-kazanç (P/E) oranını kesinlikle hak ediyor.

Mitsui: İleriye dönük fiyat-kazanç oranı 11.9

Sirius XM'in hisse senedi son dönemdeki zayıflığı olmasaydı, Ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'deki sekiz "sonsuz" yatırımından biri şu anda en ucuz hisse bölünmesi hissesi olurdu. Japon ticaret devi Mitsui'nin ileriye dönük P/E oranı 12'nin altında.

Mitsui'nin işletme modelinin güzelliği, "her şeyden biraz" olması. Petrol, gaz ve enerji endüstrilerinde faaliyet gösteriyor; çelik üretiyor; özel kimyasallar sağlıyor ve çeşitli sektör ve endüstrilere yatırım yapıyor. Gerçek anlamda bir holding şirketi.

Japonya'nın büyüme oranı son birkaç on yılda çoğu gelişmiş ülkenin gerisinde kalmış olsa da, büyüme dönemleri resesyonlardan çok daha uzun sürüyor. Paranızın bir holding şirketine yatırılmasının avantajı, geniş tabanlı işletmelerin bu uzun büyüme dönemlerinden faydalanabilmesidir.

Buffett ayrıca, Japonya'nın beş ticaret devinin yönetim ekiplerinin makul düzeyde düşük maaş alması nedeniyle büyük bir hayranı. Üst düzey yöneticilere yapılan dikkatli harcamalar, hissedarlar için daha güçlü sermaye geri dönüş programlarına izin verebilir.

Mitsui'nin yönetim kurulu, hisse senedini 2'ye 1 bölme planlarını duyurduğunda, 1.3 milyar dolara kadar hisse geri alım programını da onayladı. Bu yetkilendirilmiş alım gücünün tamamı kullanılırsa, Mitsui mevcut hisselerinin %2.64'ünü emekliye ayırabilir. Mitsui gibi net geliri sabit veya büyüyen şirketler için, hisse geri alımları EPS'ye bir artış sağlayabilir.

Sony Group: İleriye dönük fiyat-kazanç oranı 17

Wall Street'in en ucuz üçüncü hisse bölünmesi hissesi, Japonya merkezli tüketici elektroniği devi Sony Group'tan başkası değil. Wall Street'in konsensüs tahminine göre, Sony hisseleri, ileriye dönük yıllık EPS'nin 17 katından makul bir fiyata alınabilir.

Sony muhtemelen oyun gücüyle tanınıyor. Bir sonraki PlayStation konsolunun piyasaya sürülmesine birkaç yıl kalsa da, şirketin PlayStation Plus abonelik geliri hala artıyor. PlayStation Plus, oyuncuların arkadaşlarıyla oynamasına, özel oyunlara erişmesine ve oyun verilerini bulutta saklamasına olanak tanıyan Sony'nin yüksek marjlı, çok katmanlı hizmeti.

Sony Group'un hisse senedinin bir sonraki nesil oyun konsolunun piyasaya sürülmesinden önce yükselmesi şaşırtıcı olmaz. Yeni konsollar geldiğinde şirketin oyun segmenti genellikle satışlarda büyük bir artış görüyor.

Sony'nin iyi bilinen oyun bölümüne ek olarak, akıllı telefonlarda kullanılan görüntü sensörlerinde de önemli bir oyuncu. Kablosuz şirketlerin ağlarını 5G indirme hızlarını destekleyecek şekilde yükseltmesi, tüketiciler ve işletmeler arasında düzenli bir cihaz değiştirme döngüsünü teşvik etmiştir. Bu yükseltme döngüsü, Sony'nin görüntü ve algılama çözümleri segmentindeki ürünlere olan talebi artırmıştır.

Son olarak, Sony Group'un yönetim kurulu, hisse bölünmesi sonrası 30 milyon adede kadar hissesini geri almayı onayladı. Tam olarak gerçekleştirilirse, tüm mevcut hisselerin neredeyse %2.5'i emekliye ayrılabilir.

 

İlgili Haberler