New York borsasında FED beklentisiyle hisse alırken dikkat!

New York borsasında FED beklentisiyle hisse alırken dikkat!

New York Borsasında Fed'in Faiz İndirimi Beklentisiyle Hisse Senedi Almak Yanlış Olabilir

A+A-

New York borsası üzerine uzman pek çok kişiye göre, ABD hisse senedi piyasaları, katılımcıların çoğunun asla kazanılamayacağını düşündüğü bir savaşa geri döndü. Yatırımcılar, Fed'in enflasyonla mücadelede zafer ilan etmeye hazır olmadığını belirttiği halde, bu sonbaharda faiz indirimi bekliyorlar.

Federal Rezerv, iki gün süren toplantısının ardından gösterge borç verme faiz oranını %5,25 ile %5,5 arasında sabit tuttu. Toplantı, Mayıs ayında hafifleyen fiyat baskılarını gösteren enflasyon raporuyla dikkat çekti.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası basın toplantısında, Fed yetkililerinin çoğunun dört yılın en yavaş aylık fiyat artışını ve 2021'den bu yana en düşük çekirdek enflasyonu gösteren verilere rağmen, faiz oranlarını düşürme konusunda henüz ikna olmadığını belirtti.

Fed'in Ekonomik Tahminler Özeti, Mart ayındaki üç faiz indirimi tahminine kıyasla bu yıl yalnızca bir faiz indirimine işaret ediyor. Yetkililer, yılın ikinci yarısında enflasyon baskılarının biraz daha hızlanacağını öngörüyor.

Powell, "Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranlarını düşürmeyi düşünmüyoruz" dedi. "Bu yılki veriler bize bu güveni vermedi."

Enflasyon Verileri ve Fed'in İhtiyacı

Powell, son enflasyon verilerinin yılın başlarına kıyasla daha olumlu olduğunu belirterek, "Enflasyonun %2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair güvenimizi artırmak için daha fazla olumlu veri görmemiz gerekecek" dedi.

Fed'in tercih ettiği PCE Fiyat Endeksi enflasyon göstergesini besleyen üretici fiyatlarındaki düşüş, bazı Fed yetkililerini yatıştırmış olabilir. Mayıs ayında çekirdek fiyatlar yatay seyrederken, manşet fiyat %0,2 düştü.

Pantheon Macroeconomics'ten Ian Shepherdson, Üretici Fiyat Endeksi verilerinin, yılın ilk dört ayında kaydedilen %0,32'lik ortalamanın oldukça altında, %0,1'lik bir çekirdek PCE okuması sağlayabileceğini öngörüyor.

Çalışma Bakanlığı'nın haftalık işsizlik başvuruları raporu, işsizlik yardımı başvurularının 242.000'e ulaştığını gösterdi. Bu rakam, bir önceki döneme göre 13.000 artış ve geçen yılın Ağustos ayından bu yana en yüksek toplam sayı.

CME Group'un FedWatch aracı, Eylül ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi ihtimalini %67,7 olarak gösteriyor.

Piyasalar ve Fed'in Rolü

Morgan Stanley'den Chris Larkin, enflasyonda gevşeme" kutusuna düşen her veri noktasının, yıl sonundan önce bir faiz indirimi olasılığını artırdığını belirterek şunları şöyledi: "Ancak Fed, tek bir aylık rakamlara çok fazla önem vermiyor. Asıl soru, borsanın bunun gibi daha fazla veri beklerken ivmesini koruyup koruyamayacağı."

Independent Advisor Alliance baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli ise "Fed'in şu anda piyasalar üzerinde yaratabileceği ana etki, faiz indirimlerinden faiz artırımlarına doğru sürpriz bir sinyal değişikliği olur" dedi.

S&P 500 bu yıl %13'ün üzerinde artarken, Nasdaq %24,8 değer kazandı. LPL Financial baş hisse senedi stratejisti Jeff Buchbinder, Fed duraklaması sırasında ortalama S&P 500 kazancının %6 olduğunu belirtti. Daha uzun duraklamalar daha iyi sonuçlar verdi; son altı politika aralığında ortalama kazanç %13'ün biraz üzerindeydi.

 

İlgili Haberler