New York borsasında teknoloji devleri geriledi, endişelenmeli mi?

New York borsasında teknoloji devleri geriledi, endişelenmeli mi?

New York borsasında Ağustos ayı oldukça hareketli geçti. Ağustos'ta gerileyen teknoloji devlerinin hisse fiyatları Eylül'de nasıl hareket edecek?

A+A-

New York borsasında Ağustos ayında önde gelen teknoloji firmalarının piyasa değeri, yapay zeka altyapısı maliyetlerinin artması ve potansiyel durgunluk endişeleri nedeniyle geriledi. Peki bu böyle devam edecek mi?

Alphabet Inc., YouTube reklam satışlarındaki yavaşlama nedeniyle kazanç endişelerini artırdı. Geçen ay, şirketin piyasa değeri %4,7 oranında düştü. Ayrıca, mahkemenin Google'ın antitröst yasalarını ihlal ettiğine karar vermesi ve OpenAI'nın (yapay zeka tabanlı bir arama motoru prototipi geliştiren) yeni bir rakibin ortaya çıkması da hisse senetlerinin düşüşüne katkıda bulundu.

İnternet satışlarındaki yavaşlama nedeniyle Amazon.com Inc.'nin piyasa değeri ise %4,5 oranında azaldı.

Tesla, ikinci çeyrekte zayıf kâr açıklamasının ardından ve Kanada'nın Çin yapımı elektrikli araçlara %100 vergi uygulamayı planladığı haberinin ardından Ağustos ayında piyasa değerinin %7,7'sini kaybetti. Tesla geçtiğimiz yıl Şanghay'da üretilen elektrikli araçları Kanada'ya ihracata başlamıştı. Ottawa'nın planları, daha yüksek maliyetli ABD üretim tesisinden ihracatın potansiyel kar etkisine dair endişeleri artırdı.

Yapay zeka çip pazarının %80'inden fazlasını kontrol eden Nvidia, üçüncü çeyrek için öngördüğü brüt kar marjlarının piyasa tahminlerinin altında kalması ve yalnızca yatırımcı beklentilerini karşılayan gelirler rapor etmesiyle son haftalarda piyasa değerinden %7,7 kaybetti. Bu durum, daha güçlü bir performans bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Nvidia, hem yapay zekanın en büyük destekçisi hem de bu alandaki hızlı gelişimden en çok fayda sağlayan konumda olması nedeniyle sektörde eşsiz bir yere sahip.

Olumlu gelişmeler arasında ise, ABD'li ilaç şirketi Eli Lilly'nin piyasa değeri, güçlü satışlar ve aşırı kilolu yetişkinlerde tip 2 diyabet gelişme riskini önemli ölçüde azaltan bir kilo kaybı ilacı lansmanı ile yaklaşık %20 artarak piyasa kazananlarının başında geldi.

Berkshire Hathaway'in piyasa değeri, Ağustos ayı sonunda ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı. Bu durum, Warren Buffett'ın neredeyse altmış yıl boyunca birçoğunun ABD ekonomisinin bir temsilcisi olarak gördüğü bir karmaşa haline getirdiği şirkete yatırımcı güvenini yansıtıyor.

Meta Platforms, ikinci çeyrek gelirleri için piyasa beklentilerini aştıktan ve Temmuz-Eylül çeyreğinde güçlü gelir büyümesi öngördükten sonra piyasa değeri de yaklaşık %10 arttı. Bu, platformlarındaki güçlü dijital reklam harcamasının, yapay zeka yatırımlarının maliyetlerini karşılayabileceğine işaret ediyor.

Etiketler :
İlgili Haberler