Nike hisseleri satışların azaldığını bildirmesi sonrası sert düştü

Nike hisseleri satışların azaldığını bildirmesi sonrası sert düştü

Nike hisseleri, yavaşlayan talep nedeniyle 2025 görünümünde düşüşe neden oldu.

A+A-

Gelirlerine göre dünyanın en büyük spor giyim üreticisinin son çeyrek satışlarının beklenenden daha zayıf olduğunu bildirmesi ve önümüzdeki yıl için görünümünü düşürmesinin ardından Nike hisseleri Perşembe günü sert bir düşüş yaşadı.

Nike'ın finans müdürü Matthew Friend, dördüncü çeyrek sonuçlarının "zorlukların altını çizdiğini" ve bunun da şirketin tüm yıl görünümünü güncellemesine neden olduğunu söyledi. Friend, yaşam tarzı ürünlerine olan talebin yavaşladığını gördükten sonra şirketin Nike'ın sahip olduğu mağazalarda ve dijital kanalında envanteri yeniden düzenlemek için "agresif" adımlar attığını söyledi.

Nike'ın doğrudan tüketiciye satış segmentinin gelirleri Mayıs ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 8 düşerek 5,1 milyar dolara gerilerken, toplam gelirler yüzde 2 azalarak 12,6 milyar dolara düştü.

Nike'ın mağazalarında ve internette talebin azaldığı haberi, hisselerinin mesai sonrası işlemlerde yüzde 12'den fazla düşerek 82,50 dolara gerilemesine neden oldu ve günü 94 dolardan kapattı.

Nike yılın büyük bir bölümünü strateji değişikliğini ve Aralık ayında açıklanan 2 milyar dolarlık maliyet tasarrufu planını uygulayarak geçirdi; aynı zamanda tüketici talebinin yumuşadığı uyarısının ardından hisse senetlerinde sert bir düşüş yaşadı. Bu değişim, Covid-19 salgınından önce başlatılan ve doğrudan tüketiciye ve dijital satışlara odaklanan bir önceki yeniden yapılanmanın tersine bir şey.

Nike'ın CEO'su John Donahoe, bir konferans görüşmesinde analistlere tasarruftan yatırıma [planının] personel sayısı boyutunun geride kaldığını söyledi. Ve şimdi bu ekipler tüketici inovasyonuna ve uygulamaya odaklanmış durumda.

Aynı zamanda Nike, doğrudan tüketiciye satışlara odaklandığı için özellikle toptan koşu kategorisinde pazar payı alan Hoka ve On gibi markalar da dahil olmak üzere daha küçük rakiplerin artan rekabetiyle karşı karşıya kaldı.

Nike'ın CFO'su Friend, artık "belirli bir kanala ya da diğerine" odaklanmak yerine pazar payını geri kazanmayı ve "genel pazarı" genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

Nike, son çeyreğinde ayrıca, fiziksel mağaza trafiğinin bir önceki yıla kıyasla "çift haneli" düşüş gösterdiği Çin bölgesinde ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da "dengesiz" eğilimler olduğunu bildirdi.

Şirket, içinde bulunduğumuz çeyrekte gelirin yüzde 10 oranında düşmesini ve Haziran ayında başlayan 2025 mali yılında gelirin orta tek haneli bir oranda azalmasını beklediğini söyledi.

Nike'ın gelirleri, Converse markasının satışlarının yüzde 18 düşmesi nedeniyle geçen çeyrekte beklentilerin biraz altında kaldı, ancak şirketin hisse başına 99 sentlik kazancı analistlerin tahminlerini neredeyse yüzde 20 aştı. Yıllık bazda satışlar yüzde 1,7 düşerken, net gelir yüzde 45 arttı.

İlgili Haberler