Nike hisselerinde tarihindeki en sert düşüş neden yaşandı

Nike hisselerinde tarihindeki en sert düşüş neden yaşandı

Wall Street analistleri, Nike'ın yeni ürünlere ve değişen tüketici eğilimlerine ayak uydurmakta zorlandığını savunarak hisse senedi notlarını düşürdü.

A+A-

New York borsasında Nike Inc.'in hisseleri, bazı kurumların olumsuz tahminlerinin ardından Cuma gününü tarihindeki en büyük düşüşle kapattı. Hisselerdeki sert düşüş ve yapılan değerlehndirmeler Wall Street analistlerin, şirketin liderliğini sorgulamaya başlamasına neden oldu.

Nike hisseleri, Stifel, Morgan Stanley ve UBS gibi firmalardan gelen birden fazla not indiriminin ardından %20 düşüşle kapandı. Bu, Nike'ın bir günde yaşadığı en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Stifel analisti Jim Duffy, Perşembe günü yayınladığı bir notta, Nike'ın yatırımcılardan yeni ve kendini kanıtlamamış spor ayakkabı ve giyim tarzlarına güvenmelerini istediğini belirtti. Duffy, bu sürecin şirketin liderliğine olan güveni sarstığını söyledi ve "Yönetimin güvenilirliği ciddi şekilde sorgulanıyor ve üst düzey yönetimde olası değişiklikler belirsizliği artırıyor" diye yazdı.

Nike, yeni ürünler sunmayı planlıyor ve enflasyondan etkilenen tüketicilerin isteksizliğini gidermek için bunu hızlıca yapmaya çalışıyor. Ancak UBS analisti Jay Sole, şirketle ilgili çekincelerini dile getirerek, önümüzdeki üç mali yıl için hisse başına kar tahminlerini düşürdü. Sole, Cuma günü yayınladığı notta, "Nike'ın kazançlarında hızlı bir toparlanma olmayacak" dedi. Sole, Nike'ın üst düzey büyüme oranlarına geri dönmesi için yıllar sürecek bir yeniden yapılanma sürecine girdiğine inandığını belirrtiği notunda "Nike'ın yeni yenilikçi ürünler geliştirmesi gerekiyor, ancak bunun garantisi yok" diye yazdı.

Perşembe günü Nike'ın dördüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren İcra Kurulu Başkanı John Donahoe, şirketin performans ürünlerinde güçlü kazanımlar elde ettiğini ancak yaşam tarzı segmentindeki düşüşlerin bu kazanımları dengelediğini söyledi. Donahoe, bu düşüşlerin Nike'ın finansal sonuçları üzerinde "belirgin bir etkisi" olduğunu da belirterek, "Bu faktörler, artan makro belirsizlik ve kötüleşen döviz kuru ile birleştiğinde, mali yıl 2025 öngörülerimizi azaltmamıza neden oldu" dedi.

Wedbush analisti Tom Nikic ise, Cuma günü yayınladığı bir notta, "NKE'nin 4. çeyrek sonuçları çok dalgalı oldu ve şirketin karşılaştığı zorluklar beklenenden daha etkili. Şirketin 4. çeyrek satışlarını kaçırması ve 2025 yılı beklentilerini anlamlı bir şekilde düşürmesinin ardından, hisselerin Cuma günü düşük açılması muhtemel," diye yazdı.

Nike hisselerini sallayan gelişmeler

Gelirlerine göre dünyanın en büyük spor giyim üreticisinin son çeyrek satışlarının beklenenden daha zayıf olduğunu bildirmesi ve önümüzdeki yıl için görünümünü düşürmesinin ardından Nike hisseleri Perşembe günü sert bir düşüş yaşadı.

Nike'ın finans müdürü Matthew Friend, dördüncü çeyrek sonuçlarının "zorlukların altını çizdiğini" ve bunun da şirketin tüm yıl görünümünü güncellemesine neden olduğunu söyledi. Friend, yaşam tarzı ürünlerine olan talebin yavaşladığını gördükten sonra şirketin Nike'ın sahip olduğu mağazalarda ve dijital kanalında envanteri yeniden düzenlemek için "agresif" adımlar attığını söyledi.

Nike'ın doğrudan tüketiciye satış segmentinin gelirleri Mayıs ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 8 düşerek 5,1 milyar dolara gerilerken, toplam gelirler yüzde 2 azalarak 12,6 milyar dolara düştü.

İlgili Haberler