Nikkei Asya borsalarını sürüklüyor, Çin yükselişini sürdürüyor
Asya hisseleri Nikkei tarafından sürüklenirken, Çin yükselişini sürdürüyor.
Asya hisse senedi piyasaları Pazartesi günü, Orta Doğu'daki çekişmelerin Çin'deki daha fazla teşvik önlemini dengelemesiyle tereddütlü hale gelirken Nikkei, Japonya'nın yeni başbakanının faiz oranlarını normalleştirmeyi tercih ettiği endişesiyle düştü.
Teşvik telaşı, zayıf bir imalat anketinin ağır basmasına yardımcı oldu. Şangay Bileşik Endeksi geçen haftaki %13'lük rallinin üzerine %4,4 yükseldi.
İsrail'in Lübnan'da devam eden saldırıları jeopolitik belirsizliği daha da arttırdı, ancak petrol fiyatları yine de artan arz riskiyle sınırlandı. Hafta, Fed'in Kasım ayında başka bir büyük faiz indirimi yapıp yapmayacağına karar verebilecek bir maaş bordrosu raporu da dahil olmak üzere önemli ABD ekonomik verileriyle dolu. Nikkei yatırımcıların geçmişte Japonya Merkez Bankası'nın kolay politikalarını eleştiren yeni Başbakan Shigeru Ishiba'dan daha fazla yönlendirme beklediği için% 4,1'lik bir düşüşle erken harekete öncülük etti.
Ancak Ishiba, hafta sonu daha uzlaşmacı bir tavır takınarak ekonominin durumu göz önüne alındığında para politikasının "destekleyici kalması gerektiğini" söyledi. Bu da doların Cuma günü 146,49 seviyesinden %1,8 düştükten sonra %0,2 artışla 142,52 yen seviyesine yükselmesine yardımcı oldu.
HSBC ekonomisti Jun Takazawa, "Ishiba, BoJ'un para politikasını normalleştirme niyetini onayladı, ancak hız ve zamanlama konusunda belirsiz bıraktı" dedi ve ekledi:
"Ek teşvik önlemleri gerçekleştirilirse, bu muhtemelen harcamalardaki toparlanma eğilimini destekleyecek ve böylece BoJ'un faiz oranlarını kademeli bir hızda artırma inancını güçlendirecektir. Sonuç olarak, Japonya için yapıcı bir görünüm görmeye devam ediyoruz."
Çin'de merkez bankası, bankalara Ekim ayı sonuna kadar mevcut konut kredileri için mortgage oranlarını muhtemelen ortalama 50 baz puan düşürmelerini söyleyeceğini söyledi. Bu, Pekin'in pandemiden bu yana en büyük teşvik paketinde geçen hafta açıklanan parasal, mali ve likidite destek önlemlerinin ardından geldi.
Barclays ekonomik araştırma başkanı Christian Keller, "Deflasyon risklerinin artık daha ciddiye alındığına inanıyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Aynı zamanda Çin yönetimi, Pekin'de mali teşvik ve merkezi hükümet kaldıracının gerilemeyi durdurmak için gerekli olduğu konusunda muhtemelen bir fikir birliğine varıldığını gösteriyor. Bu, sadece minimumdan daha fazlasını arayan bir piyasada önemli bir değişim."