Nikkei rekor seviyeye ulaştı, yatırımcılar Fed başkanını bekliyor

Nikkei rekor seviyeye ulaştı, yatırımcılar Fed başkanını bekliyor

Japonya Nikkei Salı günü rekor seviyeye ulaşırken, diğer ülkelerdeki yatırımcılar ABD işgücü piyasasının soğuduğuna dair kanıtların ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimlerini destekleyip desteklemeyeceğini görmek için endişeyle bekledi.

A+A-

Avrupa, EUROSTOXX 50 vadeli işlemlerinin %0,3 düşmesi ve FTSE'nin yatay seyretmesiyle daha düşük bir açılışa hazırlanıyor. Wall Street hisse senetlerinin Pazartesi günü rekor seviyelerde kapanış yapmasının ardından S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,3 değer kazandı.

Nikkei endeksi (.N225), yeni sekme açılıyor, yarı iletken hisselerindeki kazançlar sayesinde %1,5 artışla yeni bir rekor seviyeye yükselirken, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi bir gün önce iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra son olarak yatay seyretti. Tayvan hisseleri kar alımıyla karşılaşmadan önce rekor seviyeye ulaştı ve son olarak %0,3 düştü. Çin mavi çipleri %0,1 yükselirken Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,3 değer kaybetti.

Powell'ın Salı ve Çarşamba günü Kongre'ye çıkması beklenirken, yatırımcılar bir dizi yumuşak işgücü piyasası verisinin Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini %80'e çıkardığını belirtiyor. Sidney'deki AMP'nin baş ekonomisti Shane Oliver, "Bence piyasalar Powell'ın ihtiyatlı bir şekilde güvercin olacağı ve bu haftanın ilerleyen günlerinde TÜFE'nin dezenflasyonun tekrar rayına oturduğunu teyit edeceği yönünde bir iyimserliğe kapıldı" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu da bana makul görünüyor. ABD ekonomisine baktığınızda, verilerin çoğu yumuşuyor. Cuma günü açıklanan istihdam rakamları yumuşak bir seyir izledi ve işsizlik oranı yükselme eğilimi gösterdi. İşgücü piyasası öncü göstergelerinin çoğu soğuyor."

Bu haftanın en önemli ekonomik olayı Perşembe günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları raporu olacak. Raporda Haziran ayı için manşet enflasyonun Mayıs ayındaki %3,3'ten %3,1'e yavaşlaması beklenirken, çekirdek enflasyonun %3,4'te sabit kalacağı tahmin ediliyor.

Piyasalar 2024'ün geri kalanı için iki faiz indirimine eşdeğer toplam 50 baz puanlık gevşemeyi tamamen fiyatladı. Döviz piyasalarında, yatırımcılar Fransa'da olası bir siyasi tıkanıklığa işaret eden ancak aşırı sağcı veya solcu zaferlerden kaynaklanan birçok mali endişeyi ortadan kaldıran asılı bir parlamentoyu kabullenirken, Euro Pazartesi günkü keskin dalgalanmaların ardından 1,0825 $ seviyesinde tutundu.

Dolar, döviz sepeti karşısında 105,01 ile son dört haftanın en düşük seviyesine yakın seyrederek, yıpranmış yen ve yuana bir miktar soluk aldırdı. Japon yeni, geçen hafta dolar başına 161,96 ile 38 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra dolar başına 161 seviyesinde tutunurken, offshore Çin yuanı dört seans üst üste değer kazanarak 7-1,2 ayın en düşük seviyesinden uzaklaştıktan sonra dolar başına 7,2903 seviyesinde seyretti.

Hazine tahvilleri, Pazartesi gününü karışık bir şekilde tamamladıktan sonra sabit kaldı. 10 yıllık devlet tahvili getirisi dört seans üst üste düşerek %4,2803'te kalırken, 2 yıllıklar %4,6306'da yatay seyrederek üç ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Emtia piyasalarında, gece boyunca %1,4 düşen altın %0,2 artarak ons başına 2.363,31 dolara yükseldi.

Petrol fiyatları, Teksas'taki önemli bir ABD petrol üretim merkezini vuran kasırganın beklenenden daha az hasara neden olmasının ardından düştü. Brent vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 85,49 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de %0,3 düşüşle 82,07 dolara geriledi.

İlgili Haberler