Nvidia AMD'yi en büyük tehdit olarak görüyor

Nvidia AMD'yi en büyük tehdit olarak görüyor

Yapay zekadan aldığı güçle dünyanın en büyük ikinci şirketi konumuna gelen Nvidia rakipleri güçlendikçe savunmaya geçiyor. Teknoloji denin en büyük tehdit olarak gördüğü ise AMD. Peki ama neden?

A+A-

Rakipleri şimdiye kadar hakim olduğu yapay zeka bilişim pazarından pay kapmaya çalışırken Nvidia'nın savunmacı bir duruş benimsediğine dair işaretler var.

Wall Street, rakiplerin ne zaman bir etki yaratacağını merak ediyor. Amazon şimdiye kadar çok az başarı elde etti. Microsoft, Meta ve Google'ın kullanımda olmasa da üzerinde çalıştıkları yapay zeka çipleri var. Ancak hiçbiri Nvidia'nın grafik işlem birimleri ve beraberindeki yazılımlar kadar yaygın olarak kullanılmıyor.

Bir VC yatırımcısı Business Insider'a Nvidia ile rekabet etmeye çalışmanın bile "çok aptalca bir yatırım" olacağını söyledi. Yine de çok sayıda startup bu işe girişiyor. Çoğu, Nvidia'nın yazılım platformu CUDA'nın küçük bir kısmının peşinden gidiyor ya da belirli türdeki bilgi işlem iş yüklerine uyacak çeşitli yetenekler için Nvidia'nın temelini değiştiriyor. Örneğin büyük dil modeli müşterileri daha fazla bellek isteyebilir.

Rakiplerin, Nvidia'nın üstün olduğu bildirilen yapay zeka araçları geliştirmenin daha pahalı ve yoğun eğitim unsurundan ziyade, sorguları yanıtlama veya önceki eğitime dayalı sonuçlar çıkarma ve sonuçları izleme gibi yapay zeka çıkarımı üzerinde de çalışıyor olması daha muhtemel.

Morgan Stanley analistleri Pazartesi günü Nvidia'nın özellikle, Nvidia CEO'su Jensen Huang'ın kuzeni Lisa Su'nun başında bulunduğu, Nvidia'nın komşusu Advanced Micro Devices (AMD) konusunda endişe duyduğunu yazdı.

Analistler, "Kontrollerimiz, Nvidia'nın açıkça pazar payını korumaya, yol haritası temposunu hızlandırmaya ve fiyatlandırma konusunda daha agresif olmaya odaklandığını gösteriyor. AMD'nin özellikle önemli bir tehdit olarak görüldüğünü düşünüyoruz" diye yazdı.

Morgan Stanley'e göre, Nvidia'nın hazne çiplerinin arzı arttıkça, rakipler ilerledikçe ve güç kaynağı yakın vadede GPU kullanımı ve genel yapay zeka hesaplama gücü üzerinde sınırlayıcı bir güç haline geldikçe, Nvidia yeni pazar sürtüşmeleriyle karşı karşıya kalıyor.

Nvidia ve AMD arasındaki gelir karşılaştırması hala üzücü. Nvidia 2024'ün ilk çeyreğinde AMD'nin 5,5 milyar dolarına kıyasla 26 milyar dolar gelir elde etti. Ancak AMD'nin birçok bulutta çalışabilme yeteneği, onu bir tehdit haline getiriyor.

AMD, Nvidia gibi buluttan bağımsızken, Amazon veya Microsoft gibi bulut sağlayıcılarının geliştirmekte olduğu GPU'ların çoğu buluttan bağımsız değil ve yalnızca şirket içi bulut hizmetleriyle uyumlu.

Pazar payı %70 ila %90 arasında olan bir şirket için savunmaya geçmek neye benziyor? Bu, fiyat konusunda daha bilinçli olmak anlamına gelebilir. Brüt kar marjı %70'in üzerinde olan Nvidia'nın fiyatları düşürmek için hareket alanı var, ancak Nvidia'nın en büyük tedarikçisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. yakında üretim maliyetlerini artırabileceğini belirttiği için maliyetler yakında artabilir.

Her yıl piyasaya sürüleceği vaat edilen yeni ürünler, Nvidia'nın uyguladığı bir başka savunma taktiğidir.

Analistler, "Bizim hissiyatımız, yatırımcı beklentilerinin Blackwell lansmanının Nvidia rakipleri üzerinde yaratacağı etkilere hala yeterince uyum sağlamadığı yönünde" diye yazdı.

İlgili Haberler