Nvidia hisseleri Fed'in faiz indirimi için Eylül'ü işaret etmesiyle fırladı

Nvidia hisseleri Fed'in faiz indirimi için Eylül'ü işaret etmesiyle fırladı

Microsoft'un yapay zeka patlamasının çok hızlı olduğu yönündeki korkuları bastırmasının ardından Nvidia hisseleri %13 yükseldi.

A+A-

Nvidia hisseleri, en iyi müşterisi Microsoft ve rakip çip üreticisi AMD'nin açıklamalarının ardından Çarşamba günü %13 değer kazandı ve GPU'lara dayalı yapay zeka sunucularının milyarlarca dolarlık kurulumunda bir yavaşlama olmayacağının sinyalini verdi.

Microsoft CEO'su Satya Nadella ve finans şefi Amy Hood Salı günü yaptıkları açıklamada şirketin önümüzdeki yıl Nvidia tabanlı altyapıya daha da fazla harcama yapmayı planladığını söyledi.

Microsoft dördüncü mali çeyrekte sermaye harcamaları için 19 milyar dolar harcadı ve bunun yaklaşık %60'ı donanıma gitti. Teknoloji devi ayrıca pahalı GPU tabanlı sunucularından yatırım getirisi elde ettiğini de öne sürdü.

Şirketin kazanç çağrısında yaptığı açıklamalar, yatırımcıların Nvidia'nın artan yapay zeka satışlarının bulut sağlayıcıları arasında çok hızlı yükseldiği ve satışların yakın vadede yavaşlayabileceği yönündeki endişelerini hafifletti.

UBS analisti Karl Keirstead Çarşamba günü yazdığı bir notta, Microsoft'un kazanç raporunun Microsoft'un yatırım harcamalarının çeyrekte 19 milyar dolarla beklenenden çok daha yüksek gelmesi nedeniyle çoğu Nvidia yatırımcısını cesaretlendirebileceğini belirtti.

Nvidia, yapay zeka patlamasından en çok yararlanan şirket oldu. Hisseleri 2024'te şimdiye kadar iki katına çıktı ve ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinin yapay zeka teknolojisine yoğun yatırımcı ilgisini başlatmasından bu yana %500'den fazla arttı.

Morgan Stanley analistleri Çarşamba günkü bir notta Nvidia'yı “en iyi seçim” olarak adlandırdı ve rekabet dinamikleri, ihracat kontrolleri ve tedarik zinciri endişeleri gibi endişelerin “zamanla azalacağını” söyledi.

Morgan Stanley analisti Joseph Moore, Nvidia çiplerinin son nesil “Hopper” veya H100 serisi çiplerden Blackwell adı verilen yeni bir nesle geçtiğini ve bunun ek satışları teşvik edebileceğini vurguladı.

Moore, “Kontrollerimiz genellikle müşterilerin GPU'ları mümkün olduğunca çabuk dağıtmak istediklerini gösteriyor ve Blackwell'in bize ulaşmasından birkaç hafta sonra bile H100'ün dayanıklılığı, bu harcama endişelerini erken gösteriyor” diye yazdı.

En büyük rakip yapay zeka tahminini yükseltti

Nvidia'nın veri merkezi GPU'ları pazarındaki birincil rakibi AMD, Salı günü beklenenden daha iyi satış ve kazanç bildirdi ve yatırımcılara GPU'suna olan talebin güçlü kaldığını söyledi.

AMD CEO'su Lisa Su, şirketin bu yıl 4,5 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı beklediğini ve bunun bir önceki beklentisine göre %11'lik bir artış olduğunu söyledi.

Goldman Sachs analistleri, Microsoft ve AMD'nin veri noktalarının, bir avuç bulut sağlayıcısı ve büyük teknoloji şirketinin Nvidia çiplerine aşırı harcama yaptığı ve çok hızlı bir şekilde çok fazla altyapı inşa ettiği yönündeki artan yatırımcı endişesiyle çeliştiğini öne sürüyor.

Nvidia'nın Ağustos ayında mali ikinci çeyrek kazançlarını bildirmesi bekleniyor.

İlgili Haberler