Nvidia hisselerinde ne oluyor, yükseliş yeniden başlayacak mı?

Nvidia hisselerinde ne oluyor, yükseliş yeniden başlayacak mı?

Nvidia'ya inanılmaz fiyatlandırma gücü kazandırdı onu adeta para basar hale getirdi

A+A-

Nvidia (NASDAQ: NVDA), teknoloji dünyasının en çok izlenen hisselerinden biri olarak dikkat çekiyor. Şirketin yakında açıklanacak olan kazanç raporu, özellikle "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan büyük teknoloji şirketlerinin raporlarından sonra merakla bekleniyor.

Yapay zeka (AI) devriminin merkezinde yer alan Nvidia, 2022'nin sonundan bu yana gelirlerinde büyük bir artış yaşadı. Şirketin Superchip'leri o kadar talep gördü ki, en yoğun döneminde 11 aylık bir sipariş birikimi oluştu. Bu olağanüstü talep, Nvidia'ya inanılmaz bir fiyatlandırma gücü kazandırdı ve adeta para basar hale getirdi.

Son dört çeyrektir, Nvidia hisse başına kazancını (EPS) yıl bazında %400'den fazla artırmayı başardı. Bu durum, şirketin hisselerinin hızla yükselmesine neden oldu ve Temmuz 2023'ten Temmuz 2024'e kadar üç katına çıktı. Ancak, Temmuz ortasındaki zirvesinden bu yana, hisseler yaklaşık %8 değer kaybetti.

Bir hisse senedinin zaman zaman soğuması doğal. Ancak bu düşüş, olası bir resesyon, Nvidia'nın gelir artışının yavaşlaması veya yapay zekanın vaatlerini yerine getirememesi gibi endişeler nedeniyle bazı yatırımcılar arasında aşırı korkuya neden oldu. Bu endişeler haklı olabilir üstelik hisse senedi yatırımlarında şüphecilik sağlıklıdır.

Peki bu tür kısa vadeli geri çekilmelere nasıl bakmak lazım? Nvidia'nın bir sonraki kazanç raporu, önceki çeyreklerde olduğu gibi beklentilerin ötesine geçmeyebilir. Ancak piyasa, Nvidia'nın rakamlarını açıkladığı her seferde olduğu gibi bu yıl da benzer şekilde tepki vereceğini, bu trendin devam edeceğini ve Nvidia hisselerinin yıl sonuna kadar yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

Peki belirsizliklerin kaynağında neler var?

* Büyük teknoloji harcamaları durmuyor - bu Nvidia için iyi haber

Nvidia'nın olağanüstü gelir artışı, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji devleri tarafından yönlendiriliyor. Bu şirketler, yapay zeka odaklı talepleri karşılamak için veri merkezlerini sürekli olarak yükseltiyor ve genişletiyorlar. Bu veri merkezlerinin kalbinde ise Nvidia'nın çipleri yer alıyor.

Büyük teknoloji şirketlerinden Nvidia'ya akan nakit akışı azalmıyor çünkü büyük teknoloji şirketlerinden çıkan nakit akışı da azalmıyor. Son kazanç çağrılarında, Silikon Vadisi'ndeki CEO'lar, yapay zeka yatırımlarını artırma gerekliliğinin altını çizdiler. Alphabet, 2023 yılında yaklaşık 31 milyar dolar sermaye harcaması yaparken, bu yıl yaklaşık 50 milyar dolar harcama yapmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasında geride kalmak en kötü senaryolardan biridir. Alphabet'in CEO'sunun dediği gibi, "Yetersiz yatırım yapma riski, fazla yatırım yapma riskinden çok daha büyüktür." Şimdi, Nvidia pazar payını korumak zorunda, ancak suyun vanası henüz kapanmış değil.

* Yapay zeka getiriler sunmaya başlıyor

Bu teknoloji hala yeni. Bunu unutmamak gerek. Başlangıçta pek çok kişi, yapay zekanın gerçek dünyadaki değerinin maliyetine göre düşük kalacağından endişeliydi. Bunu izlemek gerekiyor, ancak şimdilik olumlu işaretler var. Bunların en büyüğü ise Meta'nın kazanç çağrısında görülüyor

Meta, yıllık bazda %22 gelir artışı ve %73 hisse başına kazanç artışı kaydetti. Şirketin kazanç çağrısı sırasında, Zuckerberg yapay zekanın içerik algoritmalarını iyileştirdiğini, etkileşimi artırdığını ve nihayetinde reklam gelirlerini artırdığını belirtti.

Ayrıca, diğer şirketlerin de yapay zekadan faydalandığını gösteren bazı çalışmalar var. Geçen sonbaharda Uluslararası Veri Kurumu (IDC) tarafından yapılan bir çalışmada, dünya çapında 2000'den fazla işletme incelendi. Araştırmacılar, şirketlerin yapay zekaya yaptıkları her 1 dolar yatırım için ortalama 3,5 dolar geri dönüş sağladığını tespit etti. Bu oldukça etkileyici. Bu çalışmanın Microsoft tarafından finanse edildiğini belirtmek gerekir, ancak IDC tarafından bağımsız olarak yürütüldü.

Yapay zekanın uzun vadede nasıl sonuç vereceği henüz belli değil, ancak bu teknolojinin vaatlerini yerine getirebileceğine dair umut verici işaretler artarak devam ediyor.

İlgili Haberler