Nvidia, Super Micro, Broadcom ve New York borsasını aşağı çekecek 22 hisse

Nvidia, Super Micro, Broadcom ve New York borsasını aşağı çekecek 22 hisse

Nvidia, Super Micro, Broadcom ve 22 Hisse, New York Borsasında Düşüş Yaşayabilecek Hisseler Arasında

A+A-

ABD hisse senedi piyasası, önümüzdeki 24 ay boyunca ortalamanın altında bir performans sergileyebilir. Bu tahmin, Yale Üniversitesi'nin Robert Shiller tarafından 40 yıl önce oluşturulan ve şimdi aynı okul tarafından sürdürülen bir duyarlılık endeksine dayanıyor. Bu endeks, Nvidia (%3,42), Super Micro Computer (%0,00) ve Broadcom (%2,09) gibi popüler ABD hisselerinin de dahil olduğu 25 hisse senedinin düşüş yaşama olasılığını içeriyor.

"ABD Çöküş Güven Endeksi" olarak bilinen bu gösterge, her ay bir grup bireysel ve kurumsal yatırımcıya "ABD'de yıkıcı bir hisse senedi piyasası çöküşünün olasılığını ne kadar görüyorsunuz?" diye soru yöneltiyor. Diğer duyarlılık ölçütleri gibi, bu da ters sinyal özelliği taşır: Yatırımcılar bir çöküş olasılığını özellikle düşük gördüklerinde, bu kötü bir işaret olarak kabul edilir.

Yale, endeksi, katılımcıların çöküş olasılığını %10'dan az gördüklerini belirttiği oran üzerinden rapor ediyor. Bu nedenle, grafikteki yüksek okumalar, yatırımcıların çöküş olasılığını daha düşük gördüğü anlamına geliyor. Kurumsal yatırımcı endeksinin altı aylık hareketli ortalaması son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken bireysel yatırımcı endeksi de ikinci en yüksek seviyesine çıktı.

2011'e kadar aylık bazda geri okumalar, S&P 500'ün (SPX) sonraki 24 aylık toplam getirisi ile ters orantılı olduğunu, yani yüksek endeks okumaları, ortalamanın altında getirilerle ilişkilidir ve tam tersi. Bu korelasyon, kurumsal endeks için %95 güven seviyesinde ve bireysel endeks için %93 güven seviyesinde anlamlı.

  • Çöküş Güven Endeksi Neden Ters Sinyal Verir? ABD Çöküş Güven Endeksi, hisse senedi piyasası yatırımcılarının piyasa ile tamamen ilgisiz nedenlerle daha iyimser veya kötümser hale gelmesi nedeniyle değerli bir ters sinyal göstergesidir. Akıl dışı iyimserlik, hisselerin genellikle aşırı değerlenmesine neden olduğundan, piyasada genel bir çöküşün olası olmadığına dair yaygın bir inancın ardından piyasanın genellikle zorlandığı sonucuna varılabilir.

Duyguların ABD Çöküş Güven Endeksi'ndeki rolü, Yale profesörü William Goetzmann ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Finansal Araştırma Ofisi'nden Dasol Kim tarafından hazırlanan yeni bir çalışmada belgelendi. "Duygular ve Öznel Çöküş İnançları" başlıklı çalışma, Haziran ayında akademik çevrelerde dolaşmaya başladı.

Araştırmacılar, bir anket katılımcısının bir çöküş olasılığına olan inancının, borsa ile hiçbir ilgisi olmayan "nadir, aşırı olaylar" tarafından büyük ölçüde etkilendiğini buldular. Örneğin, katılımcının yakın çevresinde yakın zamanda bir deprem meydana geldiyse, bir borsa çöküşüne inanma olasılığı, yakınında deprem olmayan bir katılımcıya göre daha yüksek çıkıyor. Benzer şekilde, yakındaki bir mağazadan kazanan bir piyango bileti satılmışsa, katılımcı bir çöküşün olasılığına inanma olasılığı daha düşük.

Çöküş Güven Endeksi'ne dayalı ters sinyal göstergesi, bir çöküşün meydana geleceğini öngörmez, ancak önümüzdeki iki yılın ortalamanın altında getiriler yaşayacağını öngörür. Endeks, yatırımcıların duygularını ve öznel inançlarını yansıtır, bu da istatistiksel olarak bir çöküş olasılığını artırma yeteneğine sahip nesnel faktörlerden çok farklıdır. Yakın zamanda yazdığım bir köşe yazısında tartıştığım gibi, bu nesnel faktörlere ilişkin son bir çalışma, piyasa genelinde bir çöküş olasılığının şu anda ortalamanın altında olduğunu ima ediyor.

Ancak bazı bireysel hisseler hâlâ çöküşe karşı savunmasızdır, bu da önümüzdeki iki yıl içinde %40'lık bir düşüş olarak tanımlanır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bir hissenin çöküş olasılığının, son iki yıllık getirisinin S&P 500'ü ne kadar geride bıraktığıyla birlikte arttığını buldu. Örneğin, bu performans farkı 100 puan olduğunda, bir çöküş olasılığı yaklaşık %50'dir. 150 puan veya daha fazla olduğunda ise, bir çöküş neredeyse kesin hale gelir.

Aşağıdaki tablo, FactSet verilerine göre, son iki yılda S&P 500'ü 200 puandan fazla geride bırakan S&P 1500 endeksindeki 25 hisseyi listeliyor. Elbette hepsi çöküş yaşamayacak, ancak bunlardan ortalamanın üzerinde bir sayının önümüzdeki iki yıl içinde en az %40 kaybetmesi muhtemel.

Hisse SenediHisse senedinin son 2 yılda S&P 500'ü geçtiği marj (yüzde puan olarak)
Super Micro Computer, Inc. (SMCI)1929
Abercrombie & Fitch Co. Class A (ANF)867
NVIDIA Corporation (NVDA)651
Weatherford International plc (WFRD)598
Powell Industries, Inc. (POWL)496
e.l.f. Beauty, Inc. (ELF)443
Tidewater Inc (TDW)418
Royal Caribbean Group (RCL)374
Helix Energy Solutions Group, Inc. (HLX)348
Carpenter Technology Corporation (CRS)306
GE Aerospace (GE)269
UFP Technologies, Inc. (UFPT)267
XPO, Inc. (XPO)265
SkyWest, Inc (SKYW)253
Protagonist Therapeutics, Inc. (PTGX)249
Vistra Corp. (VST)248
Wingstop, Inc. (WING)241
Comfort Systems USA, Inc. (FIX)239
EMCOR Group, Inc. (EME)234
Jackson Financial Incorporation Class A (JXN)228
Fair Isaac Corporation (FICO)226
Constellation Energy Corporation (CEG)224
Dorian LPG Ltd. (LPG)216
Broadcom Inc. (AVGO)208
Arista Networks, Inc. (ANET)201

Kaynak: FactSet, Hulbert Ratings

İlgili Haberler