Nvidia ürkek yatırımcısını ikna edemedi, hisseleri geriledi

Nvidia ürkek yatırımcısını ikna edemedi, hisseleri geriledi

Nvidia'nın yaşadığı sert düzeltme sonrası kafalar karışık: Nvidia'nın zirvesini gördüğü ve geri çekileceği beklentileri dışında daha yüksek potansiyel görenler de var. Ancak 'ürkek' yatırımcılar Nvidia'nın yükselişinden yana pek umutlu değil.

A+A-

Nvidia, geçtiğimiz hafta 3,34 trilyon dolarlık değeriyle Microsoft'u kısa süreliğine tahtından indirerek dünyanın en değerli şirketi haline geldi.

Ancak o zamandan bu yana piyasa değerinden yaklaşık 500 milyar dolar düştü. Şimdi yatırımcılar, yapay zeka yarı iletken pazarındaki hakimiyeti sayesinde hisseleri şimdiye kadar baş döndürücü bir yükseliş trendinde olan çip üreticisi devin zirveye ulaşıp ulaşmadığını merak ediyor.

Çarşamba günü yapılan yıllık hissedarlar toplantısı da endişeleri gidermedi. Nvidia CEO'su Jensen Huang toplantı sırasında alarm verecek bir şey söylemedi. Ancak aynı zamanda rakiplerini nasıl savuşturacağı ve zirvedeki konumunu nasıl koruyacağı konusunda özellikle güven verici bir şey de söylemedi.

Sam Altman ve Elon Musk gibi CEO'lar, grafik işlem birimi yongalarını hala üretken yapay zeka patlamasının temel bileşeni olarak görüyor. Ancak diğer teknoloji devleri kendi alternatiflerini geliştirmeye başladı.

Şirketler kendi versiyonlarını çıkarsalar bile, tamamen güvenilir hale gelmelerinin biraz zaman alabileceğini belirtmek gerekir. Yine de Google, Nisan ayında kendi Arm tabanlı CPU işlemcisi Axion'u ürettiğini ve Microsoft'un da kendi yapay zeka çiplerini yaratmaya çalıştığını söyledi.

Huang ayrıca toplantı sırasında şirketin yeni nesil yapay zeka çipi Blackwell'in tam olarak ne zaman satışa sunulacağından bahsetmedi, ancak bunun Nvidia tarihindeki "en başarılı ürün" olacağını söyledi. Çipi GTC konferansında tanıttı ancak o zamandan beri fiyatı veya bulunabilirliği hakkında bilgi vermedi. Çipin selefi H100'den en az iki kat daha hızlı çalışması bekleniyor.

Huang, Nvidia'nın geleceği hakkında olumlu konuşarak, şirketin bilgi işlemin geleceği için, ulaşılması yaklaşık yirmi yıl süren bir yol yarattığını söyledi. Nvidia, beş milyondan fazla geliştiriciye ve binlerce yapay zeka şirketi de dahil olmak üzere 40.000 şirkete hizmet veriyor.

Tüm bu olanlar hissedarlar için yeterli olmadı. Hisse senedi %2'den fazla değer kaybetti.

Nvidia hala dünyanın en büyük şirketlerinden biri, ancak bilgisayar çiplerinin ana sağlayıcısı olarak konumunu koruyup koruyamayacağını ve devasa piyasa değerinin sürdürülebilir olup olmadığını zaman gösterecek.

İlgili Haberler