Nvidia'dan Çin için yeni güçlü yapay zeka çipi hamlesi

Nvidia'dan Çin için yeni güçlü yapay zeka çipi hamlesi

Çip devi Nvidia, ABD'nin denetimlerine takılmamak için geliştirdiği özel yapay zeka çipi için son hazırlıklarını yapıyor ve bu çipleri Çin'e yollayacak.

A+A-

Nvidia Çin'e özel yapay zeka çipi için düğmeye bastı. Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynak, Nvidia'nın Çin pazarı için yeni amiral gemisi yapay zeka çiplerinin mevcut ABD ihracat kontrolleriyle uyumlu bir versiyonu üzerinde çalıştığını söyledi.
Yapay zeka çip devi Mart ayında, yılın ilerleyen dönemlerinde seri üretime geçecek olan "Blackwell" çip serisini tanıttı. Bu seri içinde yer alan B200, chatbot'lardan yanıt almak gibi bazı görevlerde selefinden 30 kat daha hızlı.

Kaynaklardan ikisi, Nvidia'nın Çin'deki başlıca distribütör ortaklarından Inspur ile birlikte, geçici olarak "B20" olarak adlandırılan çipin lansmanı ve dağıtımı konusunda çalışacağını söyledi. Kaynaklar, Nvidia henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Nvidia sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti.
Washington, Çin'in ordusuna yardımcı olacak süper bilgisayar alanındaki atılımları önlemek amacıyla 2023 yılında Çin'e son teknoloji ürünü yarı iletkenlerin ihracatı üzerindeki kontrollerini sıkılaştırdı.
O zamandan beri Nvidia, Çin pazarı için özel olarak tasarlanmış üç çip geliştirdi.


İlgili Haberler