Nvidia'nın düşüşü piyasanın havasını bozdu

Nvidia'nın düşüşü piyasanın havasını bozdu

Yapay zeka ile hisselerinde rekor artışlar gören Nvidia bu kez kayıplarıyla gündemde. Teknoloji devinin hisselerinde yaşanan düşüş piyasayı da aşağı çekiyor.

A+A-

ABD Büyük Teknoloji ve Yapay Zeka hisselerindeki kar alma dalgası ivme kazanıyor gibi görünüyor, bu da Salı günü Asya'daki yatırımcı duyarlılığını ve risk iştahını, daha ucuz, aşağı çekilmiş sektörlere dönüşle dengelense bile azaltabilir.

Nasdaq üçüncü günde de gerilerken Dow'un Pazartesi günü son bir ayın en yüksek seviyesine çıkması elbette olumlu karşılanacak. Ancak aynı zamanda çeyreğin son işlem günü olan Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon rakamları öncesinde temkinli olmak gerekebilir.

Aksi takdirde, haftanın başlangıcındaki makroekonomik zemin Asya ve gelişmekte olan piyasalar için oldukça destekleyici görünüyor - Hazine getirileri Pazartesi günü düştü ve dolar yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü yaşadı.

Salı gününün bölgesel ekonomik takviminde dişe dokunur pek bir şey yok: Malezya'dan tüketici fiyatları enflasyonu, Japonya'dan hizmet sektörü üretici fiyatları, Güney Kore ve Avustralya'dan en son tüketici güveni ölçümleri ve Hong Kong'dan ticaret rakamları öne çıkıyor.

Salı günü Asya'daki piyasa tonu, teknoloji sektöründe yaşanan fırtına tarafından belirlenebilir. Nvidia hisseleri Pazartesi günü %6,7 düşerek son üç gündeki düşüşünü %16'ya çıkardı ve daha geniş anlamda yarı iletken ve teknoloji hisseleri üzerinde ağır bir yük oluşturdu.

Tayvan'ın gösterge endeksi, yeni sekme açılır, Pazartesi günü yaklaşık %2 değer kaybederek son iki ayın en büyük düşüşünü yaşadı ve mavi çip ihraç eden Taiwan Semiconductor Manufacturing Co %3'ten fazla değer kaybetti. Ve bu, Nvidia'nın Salı günkü düşüşünden önceydi.

Hong Kong'un Hang Seng Teknoloji endeksi Pazartesi günü son iki ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra bu kayıpların çoğunu telafi ederek sadece %0,6 düşüşle kapandı. Yine, Pazartesi günü ABD teknoloji ve yarı iletken hisselerindeki zayıflık - özellikle de kapanışta hızlanan satış - Salı günü Asya'daki sektör için iyiye işaret değil.

Makro dünyaya geri dönersek, Japonya Merkez Bankası'nın Pazartesi günkü son toplantısının tutanakları, Japon politika yapıcıların yakın vadeli bir faiz artırımını tartıştığını ve bir tanesinin enflasyonu geri çekmeye yardımcı olmak için "çok fazla gecikmeden" bir artış çağrısında bulunduğunu gösterdi.

Ancak döviz tüccarları pek etkilenmiş görünmüyor. Yen, Pazartesi günü biraz değer kazandı ancak sadece marjinal düzeyde ve kısa bir süre önce Japon yetkilileri milyarlarca dolarlık yen satın alma müdahalesine iten dolar başına 160 seviyesine dokunma mesafesinde kalmaya devam ediyor.

Japonya'dan gelecek bir sonraki büyük enflasyon rakamı Cuma günü Tokyo tüketici fiyat enflasyonu olacak. Bu genellikle ülke çapındaki fiyat baskılarının iyi bir barometresi olarak görülüyor ve yenin bu kadar zayıf olması ve petrol fiyatlarının son üç haftada %12 artması yetkilileri tedirgin ediyor olabilir.

Bu arada Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı ankete göre Malezya'da yıllık enflasyonun Nisan ayındaki %1,8'den Mayıs ayında hafif bir artışla %1,9'a yükselmesi bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler