Nvidia'nın hisseleri rekor yükselişin ardından sert düşüş yaşadı

Nvidia'nın hisseleri rekor yükselişin ardından sert düşüş yaşadı

Yapay zekanın bayrak taşıyıcı ismi olan ve 3 trilyon dolarlık piyasa değerlemesine ulaşan Nvidia düşüş dalgasına teslim oldu. Peki Nvidia'nın değerlemesinde yaşanan bu sert düşüşün ardında ne var?

A+A-

Yapay zekanın ön saflarında yer alan lider çip üreticisi Nvidia, bu yılın başlarında rekor bir seviyeye yükseldikten sonra hisse senedi fiyatının önemli ölçüde düştüğünü gördü. Bir zamanlar 2 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olan ve hatta 3 trilyon doları aşan şirket şimdi yüksek piyasa oynaklığıyla karşı karşıya.

Nvidia'nın piyasa değeri o zamandan beri 900 milyar dolarlık bir düşüşle önemli ölçüde azaldı. Nvidia'nın hisse fiyatı, 1'e 10 hisse bölünmesi ve etkileyici mali sonuçların ardından 18 Haziran'da 135,58 dolara ulaştı.

Nvidia hisse senedi fiyatı önemli bir dalgalanma ve geri çekilme yaşıyor

Şirketin 2025 mali yılının ilk çeyreğindeki geliri, bir önceki yıla göre %262 artışla 26 milyar dolar oldu. Bunun nedeni Nvidia'nın çiplerine olan yüksek talepti. Ancak, bu hızlı yükselişi önemli bir düşüş takip etti ve Nvidia'nın hisseleri o zamandan beri zirveden %27 düştü.

Nvidia'nın piyasa değeri de en yüksek seviyesinden sonraki bir hafta içinde önemli ölçüde düştü ve şirket üç işlem günü içinde 500 milyar dolardan fazla piyasa değeri kaybetti. Bu düşüş Avrupa ve Asya merkezli çip üreticilerini de etkiledi.

Çip üreticisi, piyasa rekabeti konusunda oldukça endişeli olan düzenleyicilerin çeşitli zorluklarıyla karşı karşıya. Nvidia şu anda yapay zeka (AI) çip pazarının yaklaşık %90'ını elinde tutuyor.

Jeopolitik gerilimler Nvidia hisselerindeki son düşüşü derinleştirdi

Nvidia'nın da aralarında bulunduğu küresel çip hisseleri, ABD'nin Çin'e ihracat kısıtlamaları getirebileceğine dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından Temmuz ayında düşüş gösterdi. Biden yönetiminin Çin'e gelişmiş çip üretim ekipmanı ihracatını sınırlamayı planladığına dair haberler vardı. Ayrıca, satışlar ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın Tayvan ile ilgili yaptığı açıklamalarla tetiklendi.

Jefferies ve Bank of America analistleri, piyasanın bu jeopolitik riskleri abarttığını belirtti. Nvidia'nın hisseleri de bu hafta başında düşüş gösterdi. Şirketin hisseleri, Blackwell AI platformunun sevkiyatlarının tasarım sorunları nedeniyle en az üç ay gecikebileceği yönündeki haberlerin ardından piyasa açıldığında düştü.

Yılın başlarında, Mayıs ayında Nvidia'nın 2025 mali yılının ilk çeyreğindeki kazanç çağrısı sırasında CEO Jensen Huang, "Bu yıl çok fazla Blackwell geliri göreceğiz" demişti.

Nvidia, şirketin mali sağlığı ve planlarına daha fazla ışık tutabilecek 2025 mali yılının ikinci çeyreğine ilişkin kazanç raporunu 28 Ağustos'ta sunacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler