Nvidia'nın sadece bir günde 279 milyar doları eridi

Nvidia'nın sadece bir günde 279 milyar doları eridi

Wall Street eylül ayının ilk işlem gününde sert düşerken Nvidia 279 milyar dolarlık rekor piyasa değeri kaybına uğradı.

A+A-

Yapay zekanın ağır toplarından Nvidia'nın Salı günü %9,5 değer kaybederek bir ABD şirketinin piyasa değerinde bir günde yaşanan en büyük düşüşü yaşadı ve yatırımcılar ılımlı ekonomik verilerin ardından yapay zeka konusundaki iyimserliklerini azalttı.

Nvidia'nın 279 milyar dolar değer kaybetmesi, yatırımcıların bu yılki borsa kazançlarının çoğunu sağlayan yeni yapay zeka teknolojisi konusunda daha temkinli olmaya başladıklarının önemli bir göstergesi oldu. PHLX çip endeksi %7,75 düşerek 2020'den bu yana en büyük tek günlük düşüşünü yaşadı.

Yapay zeka konusundaki son endişeler, Nvidia'nın geçtiğimiz Çarşamba günü, hisselerinde baş döndürücü bir ralli yapan yatırımcıların yüksek beklentilerini karşılayamayan bir üç aylık tahmin vermesinin ardından geldi.

Strategas Securities'de ETF stratejisti olan Todd Sohn, "Son 12 ayda teknoloji ve yarı iletkenlere o kadar çok para gitti ki, ticaret tamamen çarpıtıldı” dedi.

Intel Reuters'in CEO Pat Gelsinger ve kilit yöneticilerin şirketin yönetim kuruluna gereksiz işleri azaltmak ve zor durumdaki yonga üreticisinde sermaye harcamalarını yenilemek için bir plan sunmasının beklendiğini bildirmesinin ardından yaklaşık %9 düştü.

Büyük yapay zeka yatırımlarının yavaş geri dönüşüne ilişkin endişeler son haftalarda Wall Street'in en değerli şirketlerinin başına bela oldu ve Microsoft ile Alphabet hisseleri Temmuz ayındaki çeyrek raporlarının ardından düşüşe geçti.

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, yapay zekâdan elde edilen gelirlerin tek başına bu dalgayı haklı çıkarıp çıkarmayacağını sorguluyor. BlackRock stratejistleri Salı günü yayınladıkları bir müşteri notunda, yatırımcıların şirketlerin yapay zeka yatırımlarını değerlendirirken, bilançolarını ve sermayelerini en iyi şekilde kullanıp kullanmadıklarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.

Temmuz ayındaki rekor kapanışında, Nvidia 2024'te neredeyse üç katına çıkmıştı. Son kayıpları, bugüne kadar %118 artış göstermesine neden oldu.

Salı günü çip hisselerindeki zayıflık, Wall Street'teki büyük düşüşlere eşlik etti; Nasdaq %3,3 ve S&P 500 %2,1 düştü.

CME'nin FedWatch Tool'una göre, yatırımcılar çoğunlukla Fed'in 18 Eylül'deki politika açıklamasında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesini bekliyor.

Ancak, Salı günü imalat sektöründeki faaliyetlerin yumuşak seyrettiğine işaret eden verilerin ardından 50 baz puanlık indirim beklentisi %30'dan %37'ye yükseldi.

Yatırımcılar bu hafta işgücü piyasasına ilişkin bir dizi veri alacak ve Cuma günkü önemli hükümet maaş bordroları raporuyla doruğa ulaşacak.

Interactive Brokers'ta piyasa stratejisti olan Steve Sosnick, “İstihdam rakamlarının ne göstereceği ve mevsimsellik konusunda endişeler var” diye uyardı.

Çip endeksi 2024 yılında %14 artışla S&P 500'ün %16'lık kazancının hemen altında yer alıyor.

LSEG verilerine göre, Nvidia'nın borsa değerindeki tek seanslık rekor kaybı, Facebook'un sahibi Meta Platforms'un sosyal medya şirketinin kötü bir tahmin yayınladığı 3 Şubat 2022'de yaşadığı 232 milyar dolarlık düşüşten daha fazlaydı.

Nvidia'nın geçen haftaki çeyrek raporunun ardından, Ocak 2025'e kadar yıllık net gelir için ortalama analist tahmini, geçen haftaki rapordan önce yaklaşık 68 milyar dolardan 70,35 milyar dolara yükseldi.

Bu artan kazanç tahminleri, Nvidia'nın hisse kayıplarıyla birleştiğinde, yonga üreticisi şu anda beklenen kazançların 34 katından işlem görüyor, Haziran ayında 40'ın üzerinde ve iki yıllık ortalamasına paralel.

Yapay zeka bilişimindeki patlamadan yararlanan bir diğer yonga üreticisi Broadcom Perşembe günü çeyrek raporu öncesinde %6,2 düştü.

İlgili Haberler