OECD, Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini düşürdü
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3’den yüzde 2,8'e düşürdü.
Paris merkezli kuruluş, “OECD Ekonomik Görünüm, Mart 2023 Ara Raporu”nda, bazı açılardan, politika yapıcıların üstesinden gelmesi gereken zorluklara ilişkin daha iyimser bir tablo çizdi.
OECD söz konusu raporda, Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3’den yüzde 2,8'e düşürdü. 2024 için öngörü ise 3,8’e revize edildi. Türkiye’nin 2023 yılı için manşet enflasyon tahminini 44,6’da sabit tutan örgüt, bu yıl için çekirdek enflasyon tahminini ise yüzde 45,6’dan 43,8’e indirdi.
Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz oranlarını artırmaya devam etmesi ve küresel ekonomik toparlanmanın kırılganlığı ve finansal sistemdeki kırılganlıklar nedeniyle rotasından sapılmaması önerildi.
OECD, küresel büyüme tahminini 2,6'ya yükseltti
Geçtiğimiz Kasım ayında yayımlanan rapor ile karşılaştırıldığında OECD bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya yükseltti. Bununla birlikte, küresel ekonomik büyüme hızının 2023 ve 2024'te trendin altında kalacağı belirterek, risklerin aşağı yönlü olduğu konusunda uyarıda bulunuldu. Raporda ayrıca, ABD ve Euro bölgesi de dâhil olmak üzere birçok ekonomide daha fazla faiz artışına ihtiyaç olunduğu kaydedildi.
Hizmetlerdeki artan maliyetler, bazı sektörlerdeki yüksek kârlar ve sıkılaşan işgücü piyasaları nedeniyle fiyat baskılarının önceden tahmin edilenden daha yüksek olduğunu belirten örgüt, yayımladığı raporda, "Enflasyonist baskıların altında yatanların kalıcı bir şekilde düşürüldüğüne dair açık işaretler bulunana kadar para politikasının kısıtlayıcı kalması gerekiyor." ifadeleri yer aldı.