Olası İsrail-İran savaşı ve resesyon fiyatlamaları petrolü nasıl etkiledi?
ABD'deki resesyon endişeleri Ortadoğu'daki gerilimleri dengeleyince petrol 8 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor.
Petrol fiyatları Pazartesi günü, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde resesyon korkularının, Orta Doğu'da tırmanan gerilimi dengelemesiyle sekiz ayın en düşük seviyelerinde seyretti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 76,77 dolar olurken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 73,39 dolar oldu.
Filistinli yetkililer, Kahire'deki görüşmelerin sonuçsuz kalmasından bir gün sonra, İsrail 'in Pazar günü iki okulu vurduğu ve en az 30 kişinin öldüğü hava saldırısıyla Gazze'de devam eden çatışmaların fiyatları desteklediğini söyledi.
İsrail ve ABD, İran ve müttefikleri Hamas ve Hizbullah'ın geçen hafta Hamas lideri İsmail Haniye ve Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükr'ün öldürülmesine misilleme yapma sözü vermesinin ardından bölgede ciddi bir tırmanışa hazırlanıyor.
ANZ analistleri bir notta, "Bu çatışma şiddetlenirse, ham petrol ihracatı etkilenebilir" dedi.
Orta Doğu'da gerilimin tırmanacağına dair endişelere rağmen, Brent ve WTI Cuma günü %3'ten fazla değer kaybederek Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Geçen hafta her iki kontrat da üst üste dördüncü hafta kayıplarını kaydederek Kasım ayından bu yana en büyük kayıp serilerini yaşadı.
Petrol fiyatları, ABD'nin resesyon korkuları ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile Rusya gibi diğer üreticiler arasındaki bir ittifak olan OPEC+'nın Ekim ayından itibaren gönüllü üretim kesintilerini aşamalı olarak kaldırma planına bağlı kalmasının ardından düştü.
ANZ analistleri, piyasanın OPEC+'nın gönüllü üretim kesintilerini üçüncü çeyreğin ötesine ertelemesini beklediğini söyledi.
Cuma günü Reuters tarafından yapılan bir anket, OPEC petrol üretiminin grubun üretim kesintilerine rağmen Temmuz ayında arttığını gösterdi.
Baker Hughes haftalık raporunda, ABD'de faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısının geçen hafta 482'de sabit kaldığını söyledi.
Dünya genelinde zayıf ekonomik veriler, küresel ekonomik toparlanmanın yavaşlamasının yakıt tüketimini azaltacağı endişesiyle petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.
Geçen hafta açıklanan veriler, ABD ekonomisinin geçen ay beklenenden daha az istihdam yarattığını gösterirken, ABD, Çin ve Avrupa'daki fabrikalar durgun taleple boğuştu.
Dünyanın petrol talebi artışına en büyük katkıyı sağlayan Çin'de dizel tüketiminin düşmesi de küresel petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.