Önergeler Meclis'te, tansiyon yine yüksek
TBMM Genel Kurulu, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sonucu görevlerinden ayrılan dört eski bakan hakkında verilen soruşturma önergelerini ele almaya başladı
TBMM Genel Kurulu, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sonucu görevlerinden ayrılan dört eski bakan hakkında verilen soruşturma önergelerini ele almaya başladı.
Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında CHP dört ayrı soruşturma önergesi, AKP ise tek bir soruşturma önergesi vermişti. AKP, önergesini daha sonra geri çekmiş, kapsamını genişleterek TBMM Başkanlığı'na yeniden sunmuştu.
Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde ilk olarak AKP'nin önergesinin ele alınması ve konuşmaların ardından yapılacak olan gizli oylamada dört bakan hakkında tek bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verilmesine AKP'nin çoğunluğu nedeniyle kesin gözüyle bakılıyor.
Salt çoğunluk aranacak olan oylama gizli olacak. Önergeler hakkında dört bakanın da konuşarak, haklarındaki iddialara yanıt vermeleri bekleniyor. Kurulacak 15 kişilik komisyonda AKP'nin dokuz, CHP'nin dört, MHP ile HDP'nin ise birer milletvekili bulunacak.
Bu üyeler Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce TBMM'de ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri arasından seçilemeyecek. Partiler komisyondaki üye sayılarının üç katı kadar aday gösterecek ve asil üyeler kura ile bu isimler içinden belirlenecek.
Soruşturma Komisyonu, raporunu kuruluşundan itibaren iki ay içinde verecek. Soruşturmanın bitirilememesi halinde, komisyona iki aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Haziran ayı sonunda Meclis tatile girdikten sonra komisyon da çalışmalarına ara vereceği için, süresinin dört aya uzatılması durumunda komisyonun raporunu 1 Ekim'de başlayacak olan yeni yasama döneminde sunması bekleniyor.
Komisyon, çalışmaları sırasında kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek; gerekli gördüklerine el koyabilecek, Bakanlar Kurulu'nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek, Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilir kişileri dinleyebilecek.
Genel Kurul'da AKP'nin önergesinin görüşülüp gizli oylamasının yapılmasının ardından CHP'nin verdiği dört ayrı önerge de tek tek görüşülerek, yine oylanacak.
CHP'nin dört bakanın er biri için ayrı bir komisyon kurulmasını teklif ettiği önergelerin reddedilmesi bekleniyor.
YORUM YAZ