Ons altın fiyatları 3000 doları görecek

Ons altın fiyatları 3000 doları görecek

Altın fiyatları bu yıl birçok kez en yüksek seviyeye ulaştı ve analistler bir sonraki ABD Merkez Bankası toplantısı yaklaştıkça daha fazlasının gelmesini bekliyor.

A+A-

Altın fiyatları yeni rekorlar kırıyor ve analistler, ABD Merkez Bankası toplantısı yaklaştıkça metalin gelecek yıl ons başına 3.000 dolara ulaşacağını tahmin ederek daha fazla rekor bekliyor.

FactSet verilerine göre spot altın geçen seansın rekor seviyesi olan ons başına 2.508,14 dolarda sabit kalırken, ABD altın vadeli işlemleri Pazartesi Asya saatlerinde %0,16 artışla ons başına 2.540,8 dolara yükselerek Cuma gününden bu yana elde ettiği kazançları genişletti.

BMI emtia analizleri başkanı Sabrin Chowdhury, altının güvenli liman olarak cazibesine atıfta bulunarak, “2024, altının birden fazla zirveye ulaşması beklenen yıl” dedi.

“Altın belirsizlikten beslenir ve belirsizlik zirvede” diye ekleyen Chowdhury, 2024 seçimleri, Ukrayna'nın Rusya'ya girmesi ve Orta Doğu'da artan gerilimlerin altın fiyatlarını körüklediğini söyledi.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin bu ayın başlarında Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın misilleme yapma sözü vermesinin ardından İsrail ve İran doğrudan bir çatışmanın eşiğinde görünüyor. İsrail, ordusunu yüksek alarm durumuna geçirdi ve ABD müttefikinin savunmasını desteklemek için bölgeye bir uçak gemisi saldırı grubu ve güdümlü füze denizaltısı gönderdi.

Külçe fiyatlarına yön veren bir diğer faktör de Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin artması. Temmuz ayındaki Fed toplantısı, yatırımcıların gelecek ay bir faiz indiriminin “masada” olduğuna dair güvenini artırdı .

BMI analisti, “Fed faizleri düşürmeye başladığında, muhtemelen önümüzdeki ay, altın ons başına 2.700 dolara ulaşabilir” dedi. Diğer analistler de benzer bir yükseliş bekliyor.

Düşük faiz oranları altın satın almanın fırsat maliyetini azaltarak, güvenli liman olarak altınla rekabet eden Hazine gibi faiz getiren varlıklara kıyasla altını daha cazip hale getiriyor.

Düşük faiz oranları aynı zamanda dolar üzerinde de baskı yaratarak dolar fiyatlı külçeyi diğer para birimleri sahipleri için cazip hale getiriyor.

Citi analistleri Pazartesi günkü notlarında, altın yatırımcılarının duyarlılığının üç ila altı aylık dönemde yukarı yönlü olacağını belirtti.

Banka, 2025'in ortasına kadar ons başına 3.000 dolarlık bir hedef ve ons başına 2.550 dolarlık bir dördüncü çeyrek ortalama fiyat tahmini öngördüklerini de ekledi.

İlgili Haberler