OPEC+ kararı sonrası petrol fiyatlarında sınırlı yükseliş sürüyor

OPEC+ kararı sonrası petrol fiyatlarında sınırlı yükseliş sürüyor

OPEC+ tarafından alınan son kararla birlikte 2 yılın en yüksek üretim kesintisine gidiliyor. Bu kararın ardından Beyaz Saray sert tepki gösterirken, petrol fiyatlarında da sınırlı yükselişin sürdüğü dikkat çekiyor.

A+A-

Petrol piyasalarında OPEC+ toplantısından çıkan üretim kesintisi kararının yankıları sürüyor.

Toplantının etkisiyle sert yükselen petrol fiyatlarında yeni işlem gününde sınırlı da olsa prim izleniyor. ABD ham petrolü yeni günde 87, Brent petrol ise 93 dolar seviyelerinde.

OPEC+, zayıflayan küresel ekonominin neden olduğu petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurma hedefiyle grubun günlük üretim limitinde 2 milyon varillik kesinti yapmasını kabul etmişti.

OPEC ülkeleri ve müttefikleri böylece 2020’den bu yana en büyük petrol üretim kesintisinde anlaşmış oldu. Ancak kesintinin etkisi manşet rakamdan çok daha az olacak.

Birçok üye halihazırda kotasının çok altında üretim yapıyor ve bu, daha fazla üretim kesintisi yapmadan yeni limitlere uydukları anlamına geliyor.

Bloomberg hesaplamalarına göre yeni 2 milyon varillik kesinti sadece sekiz ülkenin mevcut üretimlerini düşürmesini gerektirecek ve mevcut durumda günlük 880 bin varil kesinti yapacak.

ABD karardan geri adım talep etti

Yine de kesinti, birçok ülkenin yüksek enerji fiyatlarının sürüklediği enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde geldiği için küresel ekonomide yeni bir şok yaratma riski taşıyor. OPEC+ hamlesine ABD’nin de tepki vermesi beklenebilir. ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl Suudi Arabistan’ı ziyaret edip daha fazla petrol üretilmesi çağrısını yapmıştı.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre ABD’li yetkililer Körfez ülkelerindeki mevkidaşlarını arayarak üretim kesintisinden geri adım atmalarını istedi. Bloomberg’in salı günü yayımladığı habere göre Beyaz Saray, Enerji Bakanlığı’ndan benzin, dizel ve diper rafine petrol ürünlerine ihracat yasağı getirmenin fiyatları düşürme potansiyeline yönelik çalışma yapmasını istedi. Bu tartışmalı yöntem Biden yönetiminin bazı kesimleri tarafından destek buluyor.

"Siyasi değil teknik ayarlama"

OPEC merkezinin bulunduğu Viyana’da ise ABD baskısının işe yaradığına dair emare gözükmüyor. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei kararın “teknik bir ayarlama” olduğunu söyledi.
BAE’li Bakan “Bunun siyasi değil teknik bir karar olarak kalması çok önemli. Bu yüzden denklemin teknik tarafına bakmak ve ekonomiye ilişkin endişeleri gözetmek önemli” açıklamasını yaptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler