OPEC+ kararı sonrası petrol son 4 ayın dip seviyesini gördü

OPEC+ kararı sonrası petrol son 4 ayın dip seviyesini gördü

OPEC+ ülkelerinin petrol arzını artırma kararı sonrası ABD am petrol ve yakıt stoklarında da yaşanan artış fiyatları dört ayın dip seviyesine çekti.

A+A-

Piyasalar OPEC+'nın bu yıl içinde arzı artırma kararını sindirirken ve ABD ham petrol ve yakıt stoklarındaki artışın ardından petrol fiyatları Çarşamba günü Asya'da dört ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Brent ham petrol kontratları sabah saatlerinde 4 sent artışla varil başına 77,56 dolar olurken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrol kontratları yatay seyrederek varil başına 73,25 dolar oldu.

Her iki kontrat da Salı günü yaklaşık bir dolar düşerek Şubat başından bu yana en düşük kapanış seviyelerine geriledi ve Pazartesi günü varil başına yaklaşık 3 dolar düşmüştü.

Bu düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin son dönemde zayıflayan talep büyümesi işaretlerine rağmen Ekim ayından itibaren arzı artırmayı planladıkları haberlerinin ardından geldi.

RBC Capital emtia araştırma müdürü Helima Croft bir piyasa notunda, "Brent, piyasanın bir kısmının OPEC'in gönüllü kesintiler için önerdiği azaltma zaman çizelgesini, temel petrol görünümüne veya yaz sonundaki duyarlılığa bakılmaksızın 2024 yılının 4. çeyreğinde günlük 500.000 varil artışa yönelik bağlayıcı bir taahhüt olarak görmeye devam etmesi nedeniyle baskı altında kalıyor" dedi.

Ancak Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, talebin varilleri emecek kadar güçlü olmaması halinde OPEC+'nın kesintileri gevşetmeyi duraklatacağını ya da tersine çevireceğini söyledi.

Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan kaynaklara göre, ABD'de ham petrol, benzin ve damıtılmış ürün stokları geçen hafta arttı. API rakamları, 31 Mayıs'ta sona eren haftada ham petrol stoklarının 4 milyon varilden fazla arttığını gösterirken, Reuters anketinde analistlerin tahminleri 2,3 milyon varil düşüş yönündeydi.

Benzin stokları 4 milyon varilden fazla artarak analistlerin beklentisinin iki katına çıktı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi Çarşamba akşamı resmi stok verilerini yayınlayacak. Geçen haftaya ait veriler, ABD'de sürüş sezonu olarak adlandırılan dönemin başlangıcı olan Anma Günü tatilindeki yakıt kullanımını yansıttığı için piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler