OPEC+ tarafında arz kesintisi beklentileriyle petrol yükselişe geçti

OPEC+ tarafında arz kesintisi beklentileriyle petrol yükselişe geçti

Petrol fiyatları büyük üreticilerin arzı sıkılaştıracağı beklentileri ve Fed'in ABD ekonomisini daraltmamak için faiz oranlarını değiştirmeyeceğine dair artan umutların desteğiyle yükseldi.

A+A-

Kasım vadeli Brent ham petrolü 3 sent artışla 0333 GMT'de varil başına 88,58 $ oldu. ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) Ekim vadeli kontratları 9 sent artışla varil başına 85,64 dolara yükseldi.

Asya ticaretindeki hafif artışlar, her iki kontratın da geçen haftayı yarım yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerinde tamamlamasının ardından geldi.

Acme Investment Advisors'ın başkan yardımcısı ve baş stratejisti Sugandha Sachdeva, "Ham petrol fiyatları esas olarak büyük petrol üreticisi ülkeler olan Rusya ve Suudi Arabistan'ın ek arz kesintileri beklentisinden kaynaklandı" dedi.

Ancak Sachdeva, ABD petrol üretimindeki istikrarlı artışın fiyatlarda daha fazla önemli artışları sınırlayabileceğini belirtti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ndeki (OPEC) ortaklarıyla ihracat kesintilerinin devamına ilişkin parametreler üzerinde anlaşmaya vardığını söyledi. Planlanan kesintilerin ayrıntılarını içeren resmi bir açıklamanın bu hafta yapılması bekleniyor.

Rusya, Ağustos ayındaki 500.000 varillik kesintinin ardından Eylül ayında da ihracatını günlük 300.000 varil (bpd) azaltacağını açıkladı. Suudi Arabistan'ın da gönüllü olarak yaptığı 1 milyon varillik kesintiyi Ekim ayına taşıması bekleniyor.

Pazartesi günü Singapur'da düzenlenen APPEC konferansında konuşan Vitol'ün CEO'su Russell Hardy, rafineri bakımları nedeniyle küresel ham petrol piyasasının önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde daha az sıkışık hale geleceğini, ancak daha yüksek sülfür içeriğine sahip ekşi ham petrol arzının sıkışık kalacağını söyledi.

Hardy, "OPEC+ kesintileri nedeniyle Hindistan, Kuveyt, Cizan, Umman ve Çin'deki tüm bu karmaşık rafineriler için yeterli arz (ekşi ham petrol) yok" dedi.

ABD'de istihdam artışı Ağustos ayında ivme kazandı, ancak işsizlik oranı %3,8'e yükseldi ve ücret artışları ılımlı seyrederek işgücü piyasası koşullarının soğuduğuna işaret etti ve Federal Rezerv'in bu ay faiz oranlarını artırarak ekonomi üzerinde daha fazla baskı oluşturmayacağı beklentilerini güçlendirdi.

Bu arada Çin'de, Caixin'in imalat PMI anketinden elde edilen verilere göre, imalat faaliyeti Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde genişledi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısının ekonomik sağlığı hakkındaki karamsarlığın bir kısmını azalttı.

Pekin tarafından geçen hafta açıklanan, ülkenin en büyük devlet bankalarından bazılarında mevduat faiz oranlarının düşürülmesi ve konut alıcıları için borçlanma kurallarının hafifletilmesi gibi bir dizi ekonomik destek önlemi de fiyatları destekledi.

Ancak yatırımcılar, pandemiden çıkışından bu yana Çin ekonomisinin başlıca engellerinden biri olan ülkenin zor durumdaki emlak sektörünü desteklemek için daha önemli adımlar atılmasını beklemeye devam ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler