OPEC ülkeleri düşen petrol talebinin baskısı altında

OPEC ülkeleri düşen petrol talebinin baskısı altında

Verilere, analistlere ve endüstri kaynaklarına göre, küresel petrol talebi büyümesinin önümüzdeki aylarda hızlanması gerekiyor, aksi takdirde piyasa OPEC+'nın Ekim ayından itibaren yapmayı planladığı petrol arzı artışını absorbe etmekte zorlanacak.

A+A-

ABD ve Çin gibi en büyük tüketicilerin yılın ilk yedi ayındaki petrol talebi büyümesi, ABD'nin resesyona gireceği korkularının bu hafta küresel hisse senedi ve tahvil satışlarını tetiklemesinden önce bile bazı beklentileri karşılayamamıştı.

Eğer ekonomi daha da yavaşlarsa, petrol talebindeki artış da muhtemelen yavaşlayacak. Analistler, bunun OPEC+'nın ya daha fazla petrol pompalama planlarını ertelemesi ya da daha yüksek arz için daha düşük fiyatları kabul etmesi anlamına geleceğini söyledi. Black Gold Investors CEO'su ve OPEC gözlemcisi Gary Ross, "Önemli bir resesyon riskinin bulunduğu mevcut koşullarda, OPEC+'nın Ekim ayında planlanan artışlarla ilerlemesi pek olası değil" dedi.

Petrol fiyatı Ağustos ayında varil başına 80 doların altına düştü - OPEC+ veya Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün çoğu üyesinin ve Rusya gibi müttefiklerinin bütçelerini dengelemek için ihtiyaç duyduklarından daha az bir fiyat. Daha önce Uluslararası Enerji Ajansı'nda çalışmış olan bağımsız analist Neil Atkinson, Çin ve ABD ekonomileriyle ilgili endişelere atıfta bulunarak "Petrol talebi kesinlikle aşağı yönlü bir risk taşıyor" dedi.

"Talep düşündüğümüzden daha yavaşsa fiyatların nasıl önemli ölçüde yükselebileceğini görmek çok zor" diyen Atkinson OPEC+'nın üretim artışına ara vermesini beklediğini sözlerine ekledi. 2024 yılının ilk yedi ayında Çin'in ham petrol ithalatı yıllık %2,4 düşüşle günlük 89 milyon varile geriledi. LNG ile çalışan kamyonların kullanımı arttıkça Çin'in dizel tüketiminin azalması, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz nedeniyle durgunlaşan ekonomi gibi iç yakıt talebi üzerinde baskı oluşturuyor.

Reuters'in hükümet tahminlerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde Temmuz ayına kadar petrol tüketimi yıllık 220,000 varil artarak ortalama 20.25 milyon varile yükseldi. Hükümetin 2024 yılı tahmini olan 20,5 milyon varile ulaşmak için talebin hızlanması gerekecek.

OPEC ve IEA'daki dünyanın en saygın petrol talebi analistlerinin bugüne kadarki talep ölçümlerindeki rekor farklılık nedeniyle küresel talebin bu yıl ek arzı absorbe etmek için gereken seviyelere ulaşıp ulaşmayacağını ölçmek zor. Petrol tüketim verilerinde zaman gecikmesi var ve ön rakamlar genellikle revize ediliyor. Bu da tahmincilerin bazı talep rakamlarına en iyi tahminleri dahil etmelerine neden oluyor.

OPEC 2024'ün ilk yarısında küresel talep artışını 2,15 milyon varil/gün olarak belirlerken, IEA bunun 735.000 varil/gün olduğunu tahmin ediyor. Sanayileşmiş ülkelere enerji politikaları konusunda tavsiyelerde bulunan IEA'nın ilk yarı yıl için talep artışına ilişkin tahmini, yılbaşına kıyasla çok az değişiklik gösterdi. IEA, Ocak ayında 1,19 milyon varil/gün olarak tahmin ettiği ilk yarı talep artışı tahminini düşürdü.

IEA Çin'in tüketiminin ikinci çeyrekte daraldığını tahmin ederken, OPEC tüketimin 800.000 varilin üzerinde arttığını tahmin ediyor. Çin, yılın tamamı ve ilk yarısı için görünümlerdeki farklılığın ana nedenlerinden biri.

OPEC'in ilk yarı talebine ilişkin tahminleri doğru olsaydı, küresel büyümenin ikinci yarıda biraz hızlanması gerekirdi. Ancak IEA haklıysa, talebin hızlanması gerekecek.

Reuters hesaplamalarına göre, talep artışının OPEC'in tüm yıl tahminine ulaşması için ikinci yarıda ortalama 2,30 milyon varil/gün hızlanması gerekecek. IEA'nın tüm yıl tahminine ulaşmak için talebin ikinci yarıda 1,22 milyon varil/gün artması gerekiyor. OPEC ve IEA'nın önümüzdeki hafta talep tahminlerini güncellemesi planlanıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler