OPEC+ ülkelerinden petrol fiyatlarını tırmandıracak karar

OPEC+ ülkelerinden petrol fiyatlarını tırmandıracak karar

OPEC+ bir süredir devam ettiği petrol üretim kesintilerini 2025 yılına kadar uzatma kararı aldı.

A+A-

OPEC+ Pazar günü petrol üretimindeki derin kesintilerin çoğunu 2025 yılına kadar uzatma konusunda anlaşmaya varırken, grup durgun talep artışı, yüksek faiz oranları ve artan rakip ABD üretimi karşısında piyasayı desteklemeye çalışıyor.

Brent ham petrol fiyatları son günlerde varil başına 80 dolar civarında işlem görüyor ve birçok OPEC+ üyesinin bütçelerini dengelemek için ihtiyaç duyduklarının altında seyrediyor. En büyük petrol ithalatçısı Çin'deki yavaş talep büyümesine ilişkin endişeler, gelişmiş ekonomilerde artan petrol stoklarının yanı sıra fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen Rusya liderliğindeki müttefikleri, 2022 sonlarından bu yana bir dizi derin üretim kesintisi yaptı.

OPEC+ üyeleri şu anda üretimlerini günde toplam 5,86 milyon varil (bpd) ya da küresel talebin yaklaşık %5,7'si oranında azaltıyor.

Bunlar arasında 2024 sonunda sona erecek olan 3,66 milyon varillik kesinti ve sekiz üyenin Haziran 2024 sonunda sona erecek olan 2,2 milyon varillik gönüllü kesintileri yer alıyor.

Pazar günü OPEC+, 3,66 milyon varillik kesintileri 2025 sonuna kadar bir yıl uzatma ve 2,2 milyon varillik kesintileri Eylül 2024 sonuna kadar üç ay uzatma konusunda anlaştı.

OPEC+, 2,2 milyon varillik kesintiyi Ekim 2024'ten Eylül 2025'e kadar bir yıl boyunca kademeli olarak azaltacak.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman gazetecilere verdiği demeçte, "Faiz oranlarının düşmesini ve ekonomik büyüme konusunda daha iyi bir yörünge bekliyoruz... orada burada büyüme cepleri değil" dedi.

OPEC, 2024 yılının ikinci yarısında OPEC+ ham petrol talebinin ortalama 43,65 milyon varil/gün olmasını bekliyor ve bu da grubun Nisan ayındaki 41,02 milyon varil/gün üretim oranını koruması halinde stokların 2,63 milyon varil/gün azalacağı anlamına geliyor.

OPEC+ Ekim ayında 2,2 milyon varillik gönüllü kesintiyi aşamalı olarak uygulamaya başladığında stoklardaki azalma daha az olacak.

En büyük küresel tüketicileri temsil eden Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC+ petrolüne olan talep artı stokların 2024 yılında ortalama 41,9 milyon varil/gün ile çok daha düşük seviyelerde olacağını tahmin ediyor.

Energy Aspects düşünce kuruluşunun kurucularından Amrita Sen, "Anlaşma, talep kaygılarının devam ettiği bir dönemde OPEC+'nın varil eklemesi yapacağına dair piyasa korkularını yatıştıracaktır" dedi.

Prens Abdülaziz, talebin yeterince güçlü olmaması halinde OPEC+'nın kesintilerin gevşetilmesini durdurabileceğini ya da tersine çevirebileceğini söyledi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler