OpenAI Google için ABD'li düzenleyicilerden daha büyük bir tehdit

OpenAI Google için ABD'li düzenleyicilerden daha büyük bir tehdit

Google'a tekel cezası veren ABD otoriteleri bir yana, arama devi Google Sam Altman'ın OpenAI'sinden gelen daha büyük bir tehditle karşı karşıya.

A+A-

Pazartesi günü ABD'de alınan ve Google'ın yasadışı bir arama tekeli oluşturduğuna karar veren bir karar, düzenleyiciler için büyük bir kazanç olarak görülüyor. Ancak kaynaklar, yatırımcılar ve analistler, OpenAI'nin popüler ChatGPT sohbet robotu da dahil olmak üzere yapay zeka araçlarını kullanan insanların sayısının artmasının Google'ın hakimiyetini şimdiden zora soktuğunu söyledi.

Eski bir Google mühendisi olan Arvind Jain, "Bence şu anda Google için yapay zeka, mahkeme kararından çok daha büyük bir mesele. Yapay zeka, arama ürününün çalışma şeklini de temelden değiştiriyor" ifadelerini kullandı.

Şu anda Glean adlı bir kurumsal arama firmasını yöneten Jain, temyize götürülen kararın etkisinin yapay zeka etkisinin gölgesinde kaldığını söyledi.

Küresel pazar payının yaklaşık %90'ına sahip olan ve bu işten yıllık yaklaşık 175 milyar dolar gelir elde eden Google uzun zamandır arama denilince akla gelen ilk isim. Cihazlarına giren tüm yazılım ve donanımın çoğunu kendisi üretmeyi tercih eden Apple bile, Google'ın yüklü bir ücret karşılığında varsayılan arama motoru olmasına izin verdi.

Ancak bir ücret karşılığında ayrıcalıklı muamele günleri, bir dizi antitröst davası sonuçlanmadan önce bile sona erdi. Apple, yapay zeka girişiminde, ChatGPT'yi gelecek cihazlarına getirmek için OpenAI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. 

Analistlere göre, Google aleyhine verilecek bir karar, Google ile yaptığı Arama anlaşmasını sona erdirmek zorunda kalması halinde Apple'ın yapay zeka destekli arama hizmetlerine yönelmesini hızlandıracak.

Microsoft destekli OpenAI, geçtiğimiz ay internetten bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayan yapay zeka destekli bir arama motoru olan SearchGPT ile arama motoru pazarına girdiğini dünyaya gösterdi.

SearchGPT

Eski bir üst düzey Google yöneticisi şu tahminde bulundu: "Yapay zeka, Adalet Bakanlığı'nın Google'a karşı harekete geçme hızından daha hızlı hareket edecek. Tüm tekel sona erecek, başka bir deyişle, yapay zekanın aramayı ele geçirme hızı artacak."

Hem eski Google yöneticileri hem de birçok Wall Street analisti, Google'ın yapay zekâda lider olması için gereken donanıma sahip olduğu konusunda hemfikir: Yapay zekâsını eğitmek için büyük bir dil modeli ve bir arama motoru.

Ancak şirketin çabaları, daha genç kullanıcıları cezbeden OpenAI'nin saldırısı karşısında dağınık görünüyor. Üretken yapay zekanın popülaritesi Google'ı da şaşırttı. 

İlgili Haberler