Orta Doğu gerilimiyle petrol yükselirse Bitcoin de patlama yaşayabilir

Orta Doğu gerilimiyle petrol yükselirse Bitcoin de patlama yaşayabilir

BitMEX'in kurucu ortağı Arthur Hayes, İran ve İsrail arasındaki gerilimin tırmanması halinde Bitcoin fiyatının yükselen petrol ve enerji fiyatlarıyla birlikte yükseleceğini öngörüyor.

A+A-

Kripto borsası BitMEX'in kurucu ortağı Arthur Hayes'e göre, Orta Doğu'da tırmanan gerilim petrol ve enerji fiyatlarının yükselmesine neden olursa Bitcoin fiyatları artacak.

Hayes 16 Ekim tarihli bir blog yazısında, İran'ın İsrail ile tırmanan bir çatışmada büyük petrol ve doğal gaz sahalarını vurmaya karar vermesi senaryosunda "petrol fiyatlarının yükseleceğini" yazdı ve ekledi "Petrol sıkıntısı çeken ülkeler ekonomilerini güçlendirmek için diğer enerji ikamelerini kullanacağından diğer tüm enerji fiyatlarını daha yükseğe çekecektir. Bitcoin'in fiyatına ne olur? Pompalanır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bitcoin dijital formda depolanmış enerjidir. Dolayısıyla enerji fiyatları yükselirse Bitcoin itibari para cinsinden daha değerli olacaktır."

Hayes, madencilik karlılığının zorluk derecesindeki değişikliklerle ayarlanacağını, ancak hash oranının düşmesi halinde madencilik zorluğunun da düşeceğini söyledi: Hayes, "Bu da yeni girenlerin daha yüksek enerji fiyatlarıyla karlı bir şekilde Bitcoin madenciliği yapmasını kolaylaştırıyor." dedi.

Hayes, Arap petrol ambargosu ve İran devriminin neden olduğu petrol krizleri sırasında 1973'ten 1982'ye kadar emtialarda yaşanan büyük artışları tarihsel bir örnek olarak verdi. Petrol fiyatları %412, altın ise %380 artarak petroldeki artışa neredeyse eşdeğer bir yükseliş gösterdi.

Bitcoin büyük petrol krizleri sırasında var olmamış olsa da, enflasyonist dönemlerde emtialarla bir miktar korelasyon gösterdi. Orta Doğu petrolünün piyasadan çıkarılması durumunda Hayes, "Bitcoin blok zinciri çalışmaya devam edecek ve fiyat en azından enerji karşısında değerini koruyacak ve para birimi cinsinden kesinlikle yükselecektir" ifadelerini kullandı.

Oilprice.com'a göre, petrol fiyatları bu hafta düştü ve Batı Teksas ara ürünü Pazartesi gününden bu yana yaklaşık %3,7 düşerek 17 Ekim'de varil başına 71,09 dolara geriledi. Bu arada, Bitcoin hafta boyunca %8'den fazla değer kazanarak 18 Ekim'deki erken işlemlerde Temmuz sonundan bu yana ilk kez 68.000 $'ı aştı.

GoldPrice.org'a göre, altın fiyatları da bu hafta 17 Ekim'de ons başına 2.711 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kazanç, yaklaşan ABD seçimlerine ilişkin belirsizlik ve Orta Doğu'da artan gerilim nedeniyle yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmesiyle geldi.

İsrail, Ekim ayı başındaki bir saldırıya misilleme olarak İran'ı vuracağı uyarısında bulundu. İran, İsrail'in Lübnan'daki İran destekli Hizbullah militanlarına yönelik hava saldırılarına karşılık olarak yaklaşık 180 füze fırlattı. WisdomTree'de emtia stratejisti olan Nitesh Shah, 17 Ekim'de Reuters'a verdiği demeçte, "Altın genellikle belirsizlik zamanlarında gidilecek yerdir" dedi.

İlgili Haberler