Orta Doğu'da gerginliğin tırmanmasıyla petrol fiyatları yükseliyor

Orta Doğu'da gerginliğin tırmanmasıyla petrol fiyatları yükseliyor

Petrol, ABD ham petrol stoklarının azalması ve Ortadoğu gerginliği ile yükseldi.

A+A-

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu göstermesinin ardından Çarşamba günü yükselirken, piyasa Orta Doğu'da alevlenen gerilimi izlemeye devam etti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 86,71 dolara yükseldi ve 10 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 83,24 $'a yükseldi ancak bu hafta başında ulaştığı iki ayın en yüksek seviyesinden çok uzakta değildi.

Beryl Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki üretimi sekteye uğratacağına dair korkuların azalmasıyla Salı günü her iki gösterge de düşüşle kapandı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre, bu hafta sonunda Meksika Körfezi'ne girdiğinde kasırganın zayıflayarak tropik bir fırtınaya dönüşmesi bekleniyor.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Beryl Kasırgası'nın arzı kesintiye uğratacağı korkusuyla daha önce değer kazanan petrol fiyatları, daha fazla netliğin sınırlı potansiyel etkiye işaret etmesiyle bir miktar gevşeyebilir" dedi.

Yeap, "Bununla birlikte, Orta Doğu'daki gerginlikler devam ederken ABD ham petrol stoklarındaki önemli düşüş fiyatlara bir miktar destek sağladı" diye ekledi.

Piyasa kaynaklarının Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına dayandırdığı habere göre, ABD ham petrol stokları 28 Haziran'da sona eren haftada 9,163 milyon varil azaldı. Bununla birlikte, benzin stokları 2,468 milyon varil arttı ve distile ürünler 740.000 varil düştü.

Reuters anketine katılan analistler, ham petrol stoklarında 700.000 varillik bir düşüş, benzin stoklarında 1,3 milyon varillik bir düşüş ve damıtılmış ürün stoklarında 1,2 milyon varillik bir düşüş bekliyorlardı.

Fujitomi Securities analisti Mitsuru Muraishi, "Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının azalmasından destek buldu, ancak bazı yatırımcılar hala Nisan ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaşan son ralliden kar elde etmek istedikleri için kazançlar sınırlı kaldı" dedi.

ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi, haftalık verilerini Çarşamba günü TSİ 1430'da açıklayacak.

Bu arada, yaz seyahat sezonunun bu hafta Bağımsızlık Günü tatili ile başlamasıyla ABD benzin talebinin artması bekleniyor. Amerikan Otomobil Derneği, tatil döneminde seyahatlerin 2023 yılına kıyasla %5,2 daha yüksek olacağını ve otomobil seyahatlerinin %4,8 artacağını tahmin ediyor.

Orta Doğu'da İsrail güçleri Salı günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki birçok bölgeyi bombaladı ve binlerce Filistinli evlerini terk etti. İsrail ordusu ve Lübnanlı silahlı grup Hizbullah da Lübnan'ın güney sınırında karşılıklı ateş açtı.
Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, "İsrail-Hizbullah savaşı riski, Orta Doğu'da genişleyen bir çatışma riskiyle birleştiğinde, yakın vadeli görünümümüz için yukarı yönlü riskler anlamına geliyor" dedi.

Bu arada, Reuters'ın Salı günü yaptığı bir ankete göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimi, Nijerya ve İran'dan gelen yüksek arzın diğer üyelerin ve daha geniş OPEC + ittifakının gönüllü arz kesintilerinin etkisini dengelemesiyle Haziran ayında art arda ikinci bir ay arttı.

İlgili Haberler