Oyak Yatırım model portföyündeki hisseleri değiştirdi
Oyak Yatırım, Hektaş ve Zorlu Enerji'yi model portföyünden çıkarırken, Erdemir'i ekledi.
Oyak Yatırım, Hektaş ve Zorlu Enerji'yi model portföyünden çıkarırken, Erdemir'i ekledi.
Oyak Yatırım konu ile ilgili raporunda, GARAN, YKBNK, BIMAS, FROTO, KORDS, PETKM, TKFEN ve TTKOM'u
model portföyünde tuttuğunu belirtti.
Raporda şu değerlendirme yapıldı:
"Piyasa Görüşü: Nötr (Muhafaza Ediliyor)
Bardağın boş tarafı mı dolu tarafı mı? TL cinsi varlıkların son 1 aydaki fiyat seyrine baktığımızda yılbaşından bu yana devam eden yatırımcı ilgisinin kısa süreli ve kırılgan olduğu söylenebilir. Yurtiçi politik belirsizlik ile birlikte Türkiye’nin ABD ve Rusya ile olan ilişkilerindeki gelişmeler Türkiye’nin risk primini artırdı.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi Mart ortasından bu yana %47 (sene başından beri %27) arttı ve 460 seviyesini geçti (2018 Eylül’den beri en yüksek seviye). Dolar endeksinin 98’e (son 22 aydaki en yüksek seviye) ulaşması gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte TL’de de ek baskı yarattı.
Ayrıca enflasyon ve cari dengede hesabında önemli bir yere sahip olan petrol fiyatları sene başından bu yana %38 artarak 75 dolara yükseldi. Mart ayından beri dolar bazında %17 değer kaybeden BİST100 için risklerin bir bölümünün fiyatlandığını düşünsek de devam eden belirsizlikler temkinli görüşü beraberinde getiriyor. TL ve Brent’teki geçişkenlik etkisi göz önüne alındığında enflasyon görünümündeki iyileşmenin yavaşlayabileceğini ve ekonomik daralmanın şiddetinin yanı sıra beklenen yapısal reformların uygulamasının yakından takip edileceğini düşünüyoruz.
Gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrışma – Yılbaşından bu yana gelişmekte olan piyasalara ilginin yoğun olmasının etkisiyle MSCI EM ve MSCI EMEA’nın sırasıyla %11,6 ve %10,5 arttığı bir dönemde MSCI
Türkiye %8,9 gerilemiştir. Son portföy kapanış tarihimiz olan 8 Mart’tan şu ana kadarki performans açısından da MSCI Türkiye %15 düşerken MSCI EM ve MSCI EMEA’nın sırasıyla %4,7 ve %6,6 yükselmiştir. BIST’deki satışların da etkisiyle MSCI Türkiye F/K’sı 6,7x’le MSCI EM ‘in F/K’sı olan 12,8x’e göre %48 iskontoludur ve bu iskonto, %25’lik geçmiş dönem ortalama iskontosunun ciddi oranda üzerindedir.
1Ç19 finansalları baskı altında – Ekonomik büyümedeki yavaşlamanın yurtiçi talep üzerinde yarattığı olumsuz etki, borçlanma maliyetlerindeki artış, kurdaki dalgalanma ve asgari ücret artışlarının 1Ç19’da şirket karlılıklarını olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyiz. Buna bağlı olarak araştırma kapsamındaki banka dışı şirketlerin net karlarında, Tekfen ve Turkcell’deki bir kereye mahsus gelirlere rağmen geçen seneye göre %1, geçen çeyreğe göre de %54
azalma bekliyoruz. Bu karların olumlu etkilerini dışarıda bırakırsak araştırma kapsamındaki banka dışı şirketlerin net karlarında bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %20 oranında bir düşüş olacaktır.
Uzun vadeli görünürlük limitli olduğu için kısa vadeli faktörlere odaklanıyoruz – Doğru hisse seçim stratejimiz sayesinde BİST’teki artan volatiliteye rağmen 8 Mart kapanışlı son raporumuzdan beri model portföyümüz BİST100’ün %2,4 üzerinde getiri sağladı ve böylece sene başından beri relatif getirisi %13,1’e ulaştı. Kısa dönemli katalizörü olan, defansif iş yapısına sahip ve ilk çeyrek finansalları ve tahminleri iyi görünen şirketlere odaklanmaya devam ediyoruz. HEKTS’ı güçlü hisse performansından ötürü (son güncellemeden beri %10.2 relatif getiri), ZOREN’i de yüksek borçlu bilançosundan dolayı model portföyümüzden çıkarıyoruz. EREGL’yi güçlü faaliyetleri, ucuz
değerlemesi ve çekici temettü verimi nedeniyle portföyümüze dahil ediyoruz. Portföyümüz son haliyle GARAN, YKBNK, BIMAS, EREGL, FROTO, KORDS, PETKM, TKFEN ve TTKOM’u içermektedir."
YORUM YAZ