Paris Kulübü: Küresel borç krizi riski azalıyor 

Paris Kulübü: Küresel borç krizi riski azalıyor 

Paris Kulübü, dört yıldır küresel ekonomiyi gölgede bırakan borç krizi riskinin azalmaya başladığını söyledi.

A+A-

Zengin alacaklı ülkelerden oluşan Paris Kulübü, Çarşamba günü yayınladığı 2023 yıllık raporunda, dört yıldır küresel ekonomiyi gölgede bırakan borç krizi riskinin azalmaya başladığını söyledi.

Zambiya'dan Sri Lanka'ya kadar bir dizi temerrüt, 2020'de, COVID-19 salgınının bir dizi ekonomik şoku tetiklemesiyle başladı; bu şok, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının etkileri ve artan küresel faiz oranlarının kırılgan maliye üzerindeki baskıyı artırmasıyla geçen yıl da birçok fakir ülke için devam etti. 

Grup, Ukrayna gibi ülkelerde borç yeniden yapılandırma görüşmeleri yaklaşırken ve Kenya'da devlet borçlarını kontrol altına almayı amaçlayan vergi artışları konusunda ölümcül protestolar patlak verirken bile gidişatın değiştiğini söylüyor. Grup, Paris'teki yıllık toplantısının oturum aralarında yayınlanan bir raporda, "Başka bir büyük borç krizinin hayaleti yavaş yavaş azalıyor." dedi. 

"Ancak birçok borçlunun vadesi gelen önemli miktarda dış geri ödemeye sahip olduğu, mali alanın sınırlı olduğu ve büyük yatırım ihtiyaçlarının olduğu bir dönemde ihtiyatlı olmak hâlâ günün konusu."

22 resmi alacaklı ülkeden oluşan Paris Kulübü, Sahra Altı Afrika ülkelerinin bu yıl Eurobond piyasalarına dönüşünün, düşük gelirli ülkelerin borç seviyelerindeki istikrarın ve küresel faiz oranlarında olası bir zirvenin iyimserliğe yol açtığını söyledi.
Ancak raporun satır aralarında, dünyanın en yoksul ülkeleri için borç görüşmelerini koordine etmek için kullanılan - Ortak Çerçeve adı verilen - mekanizmanın amaca uygun olup olmadığı da dahil olmak üzere çeşitli endişeler gizleniyor.

Küresel derecelendirme kuruluşu S&P de rapora katkıda bulunarak, Paris Kulübü'nün iyimserlik nedeni olarak gösterdiği Afrika Eurobond borç ihracına ilişkin endişelere işaret ediyor. S&P'den Roberto Sifon Arevalo, dünya çapındaki ülkelerin 11,5 trilyon dolara yakın "kaygı verici düzeyde" borç vermelerinin beklendiğini söyledi.

Borç yeniden yapılandırma önerisinin bu ayın başında suya düşmesinin ardından mali kaderi istikrarsızlığını sürdüren Ukrayna'dan yalnızca raporun 99 sayfalık tablosunda bahsediliyor. Bir Paris Kulübü yetkilisi, ülkenin toplantı gündeminde olmadığını söyledi.

 

 

İlgili Haberler